hren
 

PIKNITE U KARTU I KRENITE
Topliji i duži dani mnoge će potaknuti na boravak u prirodi, a bez obzira planirate li svoj piknik u nekoj od zelenih gradskih oaza ili nekom osamljenijem mjestu, nekih se uputa uvijek valja držati kako bi boravak na otvorenom bio užitak, a ne uzrok noćnih mora

Kad planirate boravak u prirodi vodite računa o udaljenosti i pristupačnosti mjesta kamo planirate otići i sukladno tome prilagodite svu potrebnu i nepotrebnu prtljagu. Možda ćete dan provesti tik do parkiranog automobila, a možda ćete dio puta morati pješačiti po nepristupačnom terenu pa vam plinski roštilj s pripadajućom bocom, prijenosni hladnjak, suncobran i piknik stol neće biti toliko važni.

S druge strane, postoji mogućnost da će svi stolovi i uređeni prostori za roštiljanje biti zauzeti, osobito u popularnim terminima za piknike pa će vam ovaj 'višak' stvari u prtljažniku dobro doći. Isto tako, na piknik možete krenuti i pješice ili biciklom, a tada ćete nastojati nositi sendvič i što manje ostalih stvari.

Razmišljajte korak unaprijed i naoružajte se dodatnom opremom

Ono što će vam u svakom slučaju dobro doći, a ne zauzima previše mjesta, je piknik deka koju možete rasprostrijeti na tlo i na njoj s društvom zaigrati neku društvenu igru ili poslužiti hranu.

Imajte na umu da u cijenu boravka u prirodi najčešće nisu uračunati topla voda i sapun, pa ponesite neko od sredstava za dezinfekciju ruku. No treba biti na oprezu i kad su u pitanju komarci, krpelji i slične 'zvijeri' zbog kojih ne bi bilo naodmet ponijeti neki repelent. Ne zaboravite i sredstva za sunčanje i zaštitite se od sunca, jer UV zrake ne prodiru do vas samo na plažama.

Uvijek valja računati i na 'malo' odstupanje vremenske prognoze i ničim izazvane proljetne pljuskove pa ponesite čvršću najlonsku vrećicu, po mogućnosti sa zip zatvaračem, u koju možete smjestiti fotoaparat, pametni telefon i sve što ne podnosi kišu. Mislite i na sebe, pa uzmite nešto rezervne odjeće i kišnu kabanicu.

Ponesite i nešto za zabavu, a ovisno o sklonostima i društvu, to može biti dalekozor za promatranje rijetkih vrsta ptica, špil karata za belu, ali i frizbi ili reketi za badminton.

Proljeće u prirodu izmami ljude svih ukusa i stilova života pa imajte na umu da možete dobiti susjede čiji vam se glazbeni ukus neće svidjeti - zato ponesite i slušalice.

Ako je mjesto na kojem ostvarujete svoj dodir s prirodom udaljenije od naselja ili parkinga, ne dajte da vas iznenadi mrak i ponesite baterijsku svjetiljku. Vodite računa i na bateriju u pametnom telefonu za slučaj da morate zvati pomoć.

Vatrogasci i HGSS društvo su super ekipa, ali ne na vašem pikniku

Iako imaju smisla za šalu i nesumnjivo su odlična ekipa, momke iz HGSS-a ne želite vidjeti na svom pikniku. Nepozvani ne dolaze, a i vama je bolje da se nepromišljenim ponašanjem ne dovedete u situaciju da ih morate zvati. Stoga budite razumni kad birate mjesto i način svog uživanja u prirodi.

Isto vrijedi i za vatrogasce pa pazite da nepažnjom i nepridržavanjem nekih osnovnih pravila ne izazovete požar.

Zdrav razum govori da loženje vatre za pripremu roštilja usred guste šume nije mudra ideja, no jednako tako loženje može biti zabranjeno i na drugim otvorenim površinama koje nam se čine kao sigurne za roštiljanje. Je li na nekom mjestu dozvoljeno paliti roštilj, određuje pravna osoba koja gospodari tim otvorenim prostorima.

Na otvorenim prostorima na kojima je roštiljanje dozvoljeno, obično postoje i uređena mjesta za roštiljanje, a ukoliko su sva zauzeta, slaganje ložišta na travnjaku od kamenja iz potoka ili DIY ideje s interneta poput Swedish Torcha nisu najbolja ideja. Stoga, ili pričekajte svoj red ili imajte spremnu rezervnu opciju - prijenosni roštilj u sigurnom metalnom kućištu koje ne dopušta da se vatra prenese na otvoreni prostor.

A koju hranu ponijeti?

Kako bi se to čekanje reda na roštilj moglo odužiti, znajte da topli obrok u prirodi ne mora biti nužno pripremljen na roštilj-rešetci. U iščekivanju žara, na štap ili šibu možete nataknuti kobasice i ispeći ih uz otvorenu vatru. Za to će vam trebati nož kojim ćete odsjeći i zašiljiti štap, kao i kobasice koje isto tako možete 'vrtiti' i na roštilju. Odličan izbor su Kranjske kobasice. Jeste li znali da PIK godišnje proizvede 2.625 km Kranjske kobasice, što je više od dužine hrvatske kopnene granice?

Naravno, za piknik i hranjenje u prirodi nije nužna vatra, no vodite računa da hrana koju nosite sa sobom nije lako kvarljiva i da svojim mirisima ne privlači stanovnike šuma i livada. Ako sendviče pripremate kod kuće, nosite ih u vakumskim posudama ili plastičnim vrećicama sa zipom, no slažete li ih od kupovnih narezaka bolja je opcija držati ih u originalnoj ambalaži sve do trenutka kad ogladnite pa si sendviče složite na licu mjesta. Birajte trajne kobasice kao PIK Panonu, Zimsku ili Čajnu, a izbjegavajte lako kvarljive namirnice poput mliječnih namaza. Svježa paprika, krastavac ili rajčica također će u izvornom obliku dulje čuvati svježinu nego narezani u sendviču.

Ambalaži koja je vašim namirnicama produljila svježinu nije mjesto u prirodi pa ne zaboravite ponijeti i veću vreću u koju ćete sve lijepo pospremiti i ponijeti je onamo gdje joj je mjesto.

Uz roštilj i dobro društvo ide pivo, ali pobrinite se da svom društvu na povratku ne postanete dodatna prtljaga. Priroda je puna nepredvidljivih zamki, u koje lako možete lako upasti zbog smanjene moći rasuđivanja uzrokovane alkoholom. Ne pretjerujte općenito s gaziranim napitcima i onim jako zaslađenim, pogotovo ako u blizini ne postoji dobar izvor pitke vode. Dehidriranost je zadnje što vam u prirodi treba.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI: