hren
 

NAJVEĆI URBANI SUV
Crossover dužine 3,70 metara visok je gotovo kao Vitara, a uz benzinski 4-cilindarski motor od 90 KS dovoljno je snažan i u startu brz tako da se ističe živahnošću i okretnošću na gradskim prometnicama.

S obzirom da na našim testovima uglavnom imamo „napucana“ i bolje opremljena vozila namjerno smo tražili I naravno dobili Suzukijevog crossovera Ignisa sa srednjim paketom opreme GL+ AC i prednjim pogonom kako bi se na vlastitoj koži uvjerili u vrijednosti ovog mališana. Simpatična i funkcionalna izvedba  Suzukijevog SUV-a, odnosno crossovera mini segmenta duga je 370 cm, široka 169 cm i visoka 159,5 cm uz međuosovinski razmak od 243,5 centimetara. Visok gotovo kao Vitara koji je Suzukijev daleko najprodavaniji model, te solidno širok, Ignis pruža iznenađujuće puno komfora u unutrašnjosti za jedan automobil iz B segmenta.

Osnovni GL AC paket sadrži dovoljno opreme za kupce koji ne žele izdvojiti previše novca za novi automobil. Međutim, da odmah odbacimo sve predrasude treba istaknuti kako Ignis u baznom paketu opreme ima klimu, doduše ručnu, automatsko paljenje svjetala, stražnju maglenku, električno podizanje prednjih stakala, električno podesive vanjske retrovizore, komande za audio uređaj na kolu upravljača, kao i za hand free telefoniranje, središnje daljinsko zaključavanje... Od sigurnosnih elemenata tu su ABS sa EBD-om (raspodjelom kočione sile), potom ESP za elektronsku kontrolu stabilnosti, zračne jastuke za vozača i suvozača, bočne zračne jastuke sprijeda, te zračne zavjese, potom sustav pomoći pri naglom kočenju, nadzor tlaka u gumama... Paket iznad kojeg smo imali na testu (GL+AC) dodatno ima 16-colne alu felge, krovne nosače, zaštitne obrube blatobrana, zatamnjenja stakla na stražnjim i prtljažnim vratima, grijane vanjske retrovizore…

U unutrašnjosti središnja konzola i obloge dijela vrata su u krem bijeloj boji čime je stvoren efektan kontrast s tamnom kabinom, dok je stražnja klupa djeljiva u omjeru 60:40 pri čemu prtljažnik raspolaže osnovnim obujmom od 267 litara. Preklapanjem naslona stražnje klupe taj prostor raste na 1097 litara. U boljem paketu opreme raspodjela stražnje klupe je 50:50.
Ignis na raspolaganju ima samo jedan motor, moderni 4-cilindarski 1.2-litreni benzinac Dualjet koji je od ranije poznat iz novog Balena, te razvija 90 KS  uz najveći okretni moment od 120 Nm pri 4400 „điri“. Serijski dolazi s 5-stupanjskim dobro proračunatim ručnim mjenjačem, a šteta je što nema i šestu brzinu radi uštede goriva i manje buke na autocesti. Suzukijev SUV-a sa srednjim paketom opreme GL+ AC, prednjim pogonom i 1.2-litrenim DualJet benzincem snage 90 KS koje istiskuje pri 6000 „điri“ odmah u startu iznenađuje živošću kojom se Ignis odazva na pritisak papučice gasa. Pri svakom startu na semaforu ostavlja konkurenciju iza sebe  ugodno iznenađujući ubrzanjem od 0 do 100 km/ koje na papiru iznosi 12,2 sekunde, ali u stvarnosti se to čini puno bržim. Razlog ovakvog ubrzanja leži u maloj težini novog Ignisa koji sa osnovnim paketom opreme ima masu puno manju od 900 kilograma. Jedina primjedba u svemu tome ide na mali spremnik goriva koji je kapaciteta tek 32 litre.
Ignis opremljen 4-cilindarskim benzincem od 90 KS, srednjim paketom opreme i ručnim mjenjačem s pet stupnjeva prijenosa, te prednjim pogonom košta 11.730 eura što je više povoljna cijena, a jedina doplata je metalik boja pa na kraju košta 11.985 eura.


Tehničke karakteristike

Motor: 4-cilindarski, benzinski, 12V; Obujam: 1242 ccm; Snaga: 90 KS pri 6000/min; Okretni moment: 120 Nm pri 4400/min; Mjenjač: ručni, pet brzina; Pogon: prednji

Dimenzije: 3700 x 1690 x 1595 mm; Međuosovinski razmak: 2435 mm; Prtljažnik: 267/1097 l
Performanse: Ubrzanje: Ubrzanje: 12,2 s; Najveća brzina: 170 km/h, Potrošnja: 4,1/4,6/5,5 l/100 km


HVALIMO: živahnost, okretnost, prostrana unutrašnjost
KUDIMO: spremnik goriva


10.915 eura košta osnovni model s benzincem od 90 KS


ATT Suzuki
Put Duja 16, Split, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.suzuki-split.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij