hren
 

Budžeti televizijskih serija opasno su se približili onim filmskima, baš kao i honorari glavnih zvijezda. Prilično neobičan preokret jer je televizija, u glumačkom, ali i produkcijskom smislu, u prošlom stoljeću bila sinonim za nešto manje vrijedno ili kvalitetno od filma.

A onda je došlo 21. stoljeće, s njim i basnoslovni budžeti od kojih su neki dovoljno veliki za televizijske anale, a Digital Spy donosi popis najrastrošnijih - ne nužno i najuspješnijih. 

1) "Igra prijestolja" ("Game of Thrones")

U šestoj sezoni megapopularne HBO-ove serije trošak jedne epizode narastao je na više od 10 milijuna dolara. Iako se broj epizoda u sedmoj i osmoj sezoni smanjio, budžet za sezonu je ostao isti, što bi značilo da su epizode postale još skuplje, da bi u posljednjoj sezoni trošak samo jedne epizode narastao na nevjerojatnih 15 milijuna dolara. Milijuni obožavatelja se slažu - vrijedilo je svakog penija.

2) "Kruna" ("The Crown")

Nije baš jeftino uvjerljivo imitirati raskošan život britanskih kraljeva i kraljica, a kad tome dodate i velik broj likova (odnosno izdašnih glumačkih honorara), dobijete još jednog rekordera. Netflixova povijesna drama košta oko 13 milijuna dolara po epizodi, odnosno 130 milijuna po sezoni.

3) "Hitna služba" ("ER")

Nekad najpopularnija serija o doktorima nije imala povijesnu scenografiju i puno specijalnih efekata, ali je zato imala tada najskupljeg TV glumca na svijetu, Georgea Clooneyja. NBC je svaku epizodu u vrijeme njegove najveće doktorske slave plaćao oko 13 milijuna dolara.

4) "Združena braća" ("Band of Brothers")

Sve čega se primi Steven Spielberg tradicionalno probija budžete, pa tako i njegova epska ratna serija o završetku Drugog svjetskog rata u produkciji HBO-a. Kostimi, velika glumačka postava i snimanje na lokacijama u Europi doveli su ovaj projekt do 12,5 milijuna dolara po jednoj epizodi.

5) "The Get Down"

Glazbena ekstravaganca Baza Luhrmanna koštala je Netflix 11 milijuna dolara po epizodi, ali nije opravdala očekivanja pa je ukinuta nakon samo jedne sezone, odnosno jedanaest epizoda.

6) "Prijatelji" ("Friends")

U svojoj desetoj i posljednjoj sezoni, glavna postava legendarnih "Prijatelja" uspjela se izboriti za honorar od milijun dolara po epizodi. To je, dakle, već šest milijuna za glumce 25-minutne humoristične serije, a kad tome dodate ostale TV troškove, imate račun od 10 milijuna dolara po epizodi.

7) "Rim" ("Rome")

Iako je u početku bila veliki hit, serija "The Rome" u 22 je epizode ozbiljno potonula na listi najgledanijih. Umjesto publike, obožavali su je kritičari pa je ukinuta nakon dvije sezone, a HBO je odahnuo jer je devet milijuna dolara po epizodi loše gledane serije previše čak i za najveće televizijske sanjare.

8) "Marco Polo"

Ambiciozna povijesna drama koštala je Netflix 9 milijuna dolara po epizodi, a u dvije sezone snimanja ukupni trošak se popeo na nevjerojatnih 200 milijuna dolara. Inače, to je jedan je od posljednjih projekata zloglasnog Harveyja Weinsteina, koji se nakon propasti preskupe i negledane serije suočio s optužbama za seksualno uznemiravanje.

9) "Osmo čulo" ("Sense8")

Ova je serija imala veliku vojsku obožavatelja, ali po mišljenju šefova Netflixa, ipak nedovoljno veliku da je održi na životu. Koštala je nešto manje od devet milijuna dolara po epizodi, a uspjela je preživjeti dvije sezone.

Izvor: index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij