hren
 

PRIPREMITE DOM ZA JESEN
Dok uživate u posljednjim danima ljeta, svejedno biste se polako trebali početi pripremati za nadolazeću jesen. Evo što sve morate napraviti kako bi vaš dom bio spreman za hladnije vrijeme koje nas uskoro očekuje!

Bilo bi idealno da je sve što trebate napraviti u svome domu prije jeseni objesiti vijenac na vrata i izrezbariti bundevu za Noć vještica. Ipak, postoje i neke druge, mnogo važnije (i ne baš toliko zabavne) pripreme koje vas čekaju. Kako bismo vam pomogli, za vas smo izdvojili nekoliko važnih stvari koje biste obavezno trebali napraviti kod kuće prije službenog početka jeseni.

1. Očistite, ili eventualno, čak i zamijenite oluke. Prije svega je bitno da provjerite krov i očistite oluke jer se od zime u njima sigurno nakupilo mnogo nečistoća. Isto tako, usput provjerite i jesu li vašem krovu potrebni bilo kakvi popravci.

2. Provjerite stanje prozora. Dolazak jeseni podrazumijeva i mnogo niže temperature pa je provjeravanje prozora u stanu ili kući također jedan od najvažnijih zadataka. Osim prozora, bilo bi dobro da provjerite i stanje vaših vrata.

3. Sklonite vanjski namještaj na zaštićeno mjesto u domu. Ljetni dani bili su savršeni za uživanje na vanjskim ležaljkama, ali dolaskom kišnih dana isti bismo namještaj trebali skloniti u ostavu, podrum ili neko drugo zaštićeno mjesto.

4. Isključite sve slavine na otvorenom. Naime, kako biste spriječili eventualno smrzavanje vode, isključite sve slavine u vrtu ili dvorištu. Osim toga, također vam preporučujemo da provjerite jesu li  vam odvodi u dobrom stanju te očistite svu prljavštinu koja se tijekom ljeta nakupila u cijevima.

5. Obavite navrijeme servis klima-uređaja. Ako ste se tijekom ljeta hladili pomoću klima-uređaja, a on vam također služi i za grijanje tijekom hladnijih dana, vrijeme je da nazovete majstora da napravi servis klime. Ako ste taj zadatak odradili prije ljeta, dovoljno je samo da očistite i operete filtere.

6. Organizirajte svoju garderobu. Jednako kao i dolaskom ljeta, i jesen je godišnje doba kada mijenjamo garderobu. Naravno da cijelu promjenu ne trebate napraviti u jednom danu, ali riješte se sve one ljetne odjeće koju više ne mislite nositi do iduće godine. Pažljivo pregledajte svu odjeću, operite onu koju ćete sigurno nositi sljedeće godine, a onu koju ne mislite - bacite ili donirajte.

7. Napravite 'generalku' u kuhinji. Jesen je također savršeno vrijeme da organizirate i očistite svoju kuhinju. Sada više nije toliko vruće pa možete odvojiti više vremena na čišćenje prostora u kojem pripremate hranu. Temeljito očistite pećnicu, napu i promijenite filtere. Isto tako, ispraznite hladnjak i zamrzivač te ih dobro operite. Ne bi bilo na odmet ni da pregledajte sve namirnice u hladnjaku i provjerite čemu je istekao rok.

8. Očistite dimnjak. Ako kod kuće imate kamin ili peć na drva., sigurno znate da isti zahtijevaju posebnu brigu. Vrlo lako može doći do požara ili, još gore, trovanja ugljičnim monoksidom ako ne pazite na pravilan odvod dima. Također, dimnjak koji ne koristite može popucati i tako vam uništiti interijer i prouzročiti trošak koji vam nije potreban. Zato je vrlo važno da prije početka jeseni i hladnijih dana napravite pregled ili čišćenje dimnjaka.

9. Primite se orezivanja živice. Živica se posljednji put obrezuje upravo u jesenskim danima kako bi se spriječilo njihovo propadanje zbog skorog nakupljanja vlage. Sa živice je potrebno ukloniti lišće otpalo s drveća jer u protivnom ona neće dobivati dovoljno svježeg zraka i sunčeve svjetlosti te bi mogla istrunuti (a to zasigurno ne želite!).

Foto: Shutterstock, Pixabay
Izvor: jutarnji.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij