hren
 

Australija je prostrani kontinet  na Zemljinoj južnoj polutci kojeg obilježava zanimljiva prošlost i bogata sadašnjost. Australski domoroci Aboridžini su nastanjivali kontinent najmanje 40 000 godine prije pojave Europljana.

Većina današnjeg stanovništva živi u obalnim gradovima koje odlikuje visoka razvijenost i multikulturalnost. Ako se odlučite posjetiti Australiju, onda biste ovih pet atrakcija svakako morali vidjeti. Za putovanje će vam biti potrebna turistička viza.

Sydneyska opera

Ovo je zasigurno jedan od najvećih simbola Sydneyja i Australije. Autor zgrade opere je danski arhitekt Jørn Utzon. Gradnja je obilježena neočekivanim troškovima i raspravama oko samog dizajna. Ipak, ovo remek-djelo (službeno otvoreno 1973.) moderne arhitekture je uvršteno na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Danas je Sydneyska opera jedna od najzaposlenijih kulturnih ustanova koja godišnje ima više od 1200 različiih predstava koje posjeti više od 1.2 milijuna ljudi. Budući da je jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u Australiji, čak 8 milijuna turista godišnje posjeti zgradu opere.

Veliki koraljni greben

Ovo je jedna od najpoznatijih australskih prirodnih znamenitosti, a ujedno i najveći koraljni greben na svijetu. Greben sadrži obilje morskog života, a sastoji se od preko 3000 individualnih grebenskih sustava, koraljnih grebena i doslovno stotina slikovitih tropskih otoka s nekim od najljepših zlatnih plaža na svijetu okupanih suncem. Zbog svoje prirodne ljepote Veliki koraljni greben je postao jedno od svjetski najtraženijih turističkih odredišta.

Posjetitelji Velikog koraljnog grebena mogu uživati u mnogim avanturama poput ronjenja, avionskih ili helikopterskih tura, samostalnog jedrenja, razgledavanja u brodicama sa staklenim dnom, krstarenja, gledanja kitova i plivanja s dupinima.

Uluru

Stijena Uluru (poznata kao i Ayers rock) je ogromno kameno brdo, građeno od crvenog pješčenjaka. Obujma je 9,4 kilometra a uzdiže se na 240 metara visine i nalazi se na području nacionalnog parka Uluru. Za Aboridžine je ova stijena oduvijek bila sveto mjesto. Uluru svjetski je poznat po spektakularnim izlascima i zalascima sunca. Dok se sunčeva svjetlost igra s krajolikom, stjenovite formacije mijenjaju boju pred vašim očima. Mjesto je poznato i po raznolikom životinjskom i biljnom svijetu. Broj turista je u znatnom porastu nakon što je Uluru uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Melbourne

Na listu atrakcija smo odlučili, sasvim zasluženo, uvrstiti i jedan grad. Melbourne, drugi najveći grad u Australiji (s oko 5 milijuna stanovnika), popularno je odredište mnogih turista. To je zeleni grad, s parkovima, vrtovima i otvorenim prostorima koji zauzimaju gotovo trećinu njegove ukupne površine.

Melbourne je međunarodno kulturno središte, a grad služi kao kulturna prijestolnica Australije s istaknutim ponudama u obliku velikih događanja i festivala, drame, mjuzikla, komedije, glazbe, umjetnosti, arhitekture, literature, filma i televizije.

Melbourne je dugo smatran centrom australskog sporta zbog uloge koju je odigrao u razvoju australskog sporta, raspona i kvalitete svojih sportskih događaja i mjesta, kao i zbog visoke stope gledanosti i sudjelovanja. Posebno se ističe slavna utrka konja Melbourne cup.

Fraserov otok

Otok Fraser jedan je od najneobičnijih otoka na svijetu. Ne samo da je najveći pješčani otok na svijetu - dug 123 kilometra i širok 22 kilometra - nego je to jedino mjesto na Zemlji na kojem iz pješčanih dina rastu visoke pješčane šume na visinama većim od 200 metara. Na otoku se nalaze i jezera koja su nastala u dinama kod kojih je dno depresije ispod gornjeg nivoa podzemnih voda. Ta jezera su ispunjena kristalno čistom kišnicom.

Otok je i dom najizvornije vrste dinga preostalih na istoku Australije, i jedno od najboljih mjesta za vidjeti mladunce grbavih kitova i njihove majke. Krajolik je također divan, s raznolikim pješčanim uzvišenjima, atraktivnim mjestima za plivanje i uzbudljivim stazama za off-road vožnju. Sama divljina se nalazi na popisu svjetske bašine, a odmarališta na prekrasne lokacijama su neodoljiva za turiste.

Tehnološki razvoj posljednjih godina olakšava pristup potrebnim dokumentima za putovanje, pa tako možete lako doći do fotografije za putovnicu koristeći MyPassportPhotos.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij