Manifestacija je to koja objedinjuje koncerte vrhunskih umjetnika, predavanja i predstavljanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva za gitaru, kao i seminare i radionice s mladima u cilju njihovog usavršavanja i postizanja izvrsnosti na sviračkom i umjetničkom polju

Sedmo izdanje međunarodnog festivala 'Dani klasične gitare' održat će se u periodu od utorka, 29. listopada, do subote, 2. studenog, u Splitu i Solinu.

Manifestacija je to koja objedinjuje koncerte vrhunskih umjetnika, predavanja i predstavljanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva za gitaru, kao i seminare i radionice s mladima u cilju njihovog usavršavanja i postizanja izvrsnosti na sviračkom i umjetničkom polju. Također, kroz gostovanja gitarista iz različitih dijelova Hrvatske i inozemstva otvaraju se mogućnosti suradnje među gitaristima svih generacija, a gostovanjima svjetskih gitarističkih zvijezda Split se dodatno potvrđuje kao jedan od kulturnih-gitarističkih centara Hrvatske i Europe.

- Ovogodišnje izdanje festivala značajno je i u međunarodnim okvirima zahvaljujući dolasku svjetskih zvijezda klasične gitare. Tu u prvom redu mislim na dolazak jednog od najboljih gitarista današnjice. talijanskog 'Il fenomena' Aniella Desideria. Taj nadimak 'fenomen' odnosno 'čudo', dobio je kada je sa osam godina prvi put održao solo koncert, a danas godišnje održava preko stotinu koncerata u najznačajnijim koncertnim dvoranama širom svijeta, pa je samim time njegov dolazak u Split prava atrakcija za sve ljubitelje dobre glazbe. Zatim imamo duo Kajana Pačko i Petrit Ceku, koji su također glazbenici svjetskog formata, dobro poznati splitskoj publici budući da su na Splitskom ljetu 2015. godine baš kao duo nagrađeni Juditom za najbolji koncert. Svima nam dobro poznati Petar Čulić će u sklopu svoje svjetske koncertne turneje održati koncert prilikom otvaranja manifestacije, a posebno smo ponosni što se nakon jednogodišnje pauze u festivalski program vraća koncert pod naslovom 'Mladi virtuozi' na kojem će nastupiti ponajbolji mladi hrvatski gitaristi, pravi gitaristički virtuozi, sve redom pobjednici državnih gitarističkih natjecanja i dobitnici 'Oskara znanja' za 2019. godinu: Filip Mišković, Silvio Bilić, Lucija Štivčević i Vanesa Iličić. Dani klasične gitare su posebno usmjereni na rad s mladima, tako da smo osigurali i da maestro Desiderio za vrijeme svog boravka u Splitu održi dvodnevnu majstorsku radionicu za profesore, učenike i studente gitare - ističe direktor i osnivač festivala Josip Dragnić, te dodaje:

Svi koncerti se održavaju u muzejskim odnosno galerijskim prostorima u Splitu i okolici. Na to smo na neki način prisiljeni zbog nedostatka koncertne dvorane, ali s druge strane to su sve prostori koji svojom veličinom i akustikom predstavljaju idealan ambijent za gitarističke recitale. Posebno bih istaknuo da je zahvaljujući potpori Ministarstva kulture, Županije splitsko dalmatinske, Grada Splita i TZ grada Splita ulaz na sve koncerte besplatan. Od ove godine festival je nositelj prestižne EFFE etikete koju Europsko festivalsko udruženje (EFA) dodjeljuje odabranim festivalima iz 31 europske zemlje koji se ističu promicanjem najviših umjetničkih vrijednosti, a ujedno su značajni za lokalnu zajednicu. Za gitaru se sa sigurnošću može reći da je jedan od najpopularnijih glazbenih instrumenata bilo da je se promatra u odnosu na instrumente s kojima se izvodi klasična glazba ili u odnosu na instrumente u različitim pop, rock ili etno izričajima. Posebno gitara kao instrument za izvođenje klasične glazbe ima dugu tradiciju u hrvatskoj, ali i splitskoj glazbenoj kulturi i obrazovanju. Hrvatska gitaristička škola je iznimno cijenjena u svijetu klasične gitare, a najzaslužniji za to su profesori hrvatskih glazbenih škola i akademija koji su odgojili nekoliko generacija vrhunskih gitarista koji se danas ubrajaju među najbolje gitariste na svijetu. U Splitu i okolici se interes za sviranje klasične gitare povećava iz godine u godinu, a talent učenika i studenata, kao i kvaliteta gitarističkog obrazovanja se očituje u vidu konstantnih uspjeha na međunarodnim i državnim natjecanjima odakle se mladi gitaristi sa šireg splitskog područja redovito vraćaju kao dobitnici visokih nagrada. Dani klasične gitare je manifestacija kojom se splitskoj publici želi predstaviti barem dio bogatstva koje posjeduje hrvatska i splitska gitaristička scena.

Organizator manifestacije je udruga GitaraSt, a partneri su Muzej grada Splita, Etnografski muzej, Javna ustanova u kulturi Zvonimir Solin, Sveučilišna knjižnica, Talijanski institut za kulturu i Studentski centar Split.

Ove godine Dani klasične gitare donose četiri vrhunska koncerta. Nastupit će:

- Petar Čulić u utorak, 29. listopada, u 19.30 sati u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac u Sveučilišnoj knjižnici
- Aniello Desiderio (Italija) u srijedu, 30. listopada, u 19.30 sati u Muzeju grada Splita
- Duo Petrit Ceku gitara i Kajana Pačko, violončelo, u četvrtak, 31. listopada, u 19.30 sati u Domu kulture Zvonimir u Solinu
- Mladi gitaristički virtuozi u subotu, 2. studenog, u 17 sati u Etnografskom muzeju.

Izvor: dalmatinskiportal.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada