hren
 

SVEMIR
Mitološka galaksija je toliko daleka da je njezinom svjetlu trebalo 12.5 milijardi godina da stigne do Zemlje

Sveučilište u Arizoni ovog je utorka rasplelo priču o čudovišnoj galaksiji na rubu našeg svemira.

'Znanstvena zajednica ovakve galaksije smatra folklorom, nečemu sličnom mitu o jetiju' piše u službenoj izjavi. Iza bombastičnih usporedbi američkog sveučilišta nalazi otkriće astronoma Christine Williams koja je prva otkrila drevnu galaksiju - i to kao mrlju svjetla na očitanju teleskopa Atacama Large Millimeter Array (ALMA) u Čileu. Williams je zaključila da se 'vjerojatno radi o nečemu jako udaljenom i skrivenom u oblacima prašine'.

'Otkrili smo da promatramo masivno čudovište od galaksije čije su zvijezde jednako brojne kao kod Mliječnog puta, no puno aktivnije - one se tamo formiraju sto puta učestalije nego u našoj galaksiji' tvrdi koautor studije Ivo Labbé sa Sveučilišta Swinburne u Australiji.

Tim na čelu s Williams objavio je svoja otkrića u Astrophysical Journalu, naglasivši da je svjetlu koje dolazi iz udaljene galaksije trebalo 12.5 milijardi godina da stigne do Zemlje i do teleskopa ALMA. ALMA-om, podsjetimo, upravlja Južni europski obzervatorij, a cilj mu je pronaći i proučavati podrijetlo galaksija, zvijezda i planeta.

Promatranjem ove udaljene galaksije znanstvenici mogu naučiti više o tome na koji su način one nastajale u ranim danima svemira. Williams je, koskretno, novootkrivenu galaksiju nazvala 'karikom koja nedostaje'. Daljnja analiza ovog udaljenog kozmičkog diva jedan je od zadataka NASA-inog vječito odgađanog teleskopa James Webb (JWST).

'JWST će moći vidjeti kroz oblake prašine i otkriti točno koliko su velike ove galaksije i koliko brzo rastu, u nadi konačnog otkrivanja stvari koje sve dosadašnje simulacije nastanka galaksija jednostavno ne mogu objasniti' rekla je Williams. 'Tko zna? Možda su čudovišta poput ovog puno brojnija nego što smo mislili'.

Izvor: tportal.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij