hren
 

OSNOVE zdravog načina života kao da su se zaglavile u sjećanju i kao da su postale neporeciva istina.
U trenucima poput onoga kad vaga u kupaonici pokaže veći broj nego inače, sve ove "istine" se odjednom pojave u vašoj glavi. Odmah znate što bi vam moglo pomoći da se vratite u formu: trčati ujutro, jesti u isto vrijeme, izbjegavati slatkiše, piti puno vode...

Ali, djeluju li doista ova pravila?

Ovo su pravila na koja možete zaboraviti, prenosi portal BrightSide.

1. Spavanje osam sati

Istraživanja su pokazala da osobi treba 7 sati sna kako bi tijelo učinkovito radilo i osjećalo se energično tijekom dana. Vašem je tijelu ovo vrijeme potrebno da dobije snagu i oporavi se tijekom noći.

2. Jesti obilan doručak

Bogatstvo i količina doručka uvijek trebaju ovisiti o pojedinačnim specifičnim potrebama čovjekovog tijela. 

Hrana je korisna samo kad je zaista želite i trebate pojesti. Zato, ako ujutro jedva jedete, ne mučite se, umjesto toga popijte čašu vode.

3. Trčanje ujutro

Trčanje je podjednako korisno i ujutro i navečer, tako da ako nemate vremena ni namjere trčati rano ujutro, nemojte. 

Umjesto trčanja, trebali biste pustiti svoje tijelo da se probudi. Bolje je pojesti doručak i pričekati najmanje 40 minuta prije nego što učinite bilo koju fizičku vježbu. U suprotnom, mogli biste se onesvijestiti, imati glavobolju ili se suočiti s nepravilnim radom srca.

4. Izbjegavanje slatkog

Jedenje slatkiša zapravo je dobro za ljudsko tijelo jer slatkiši sadrže glukozu, ključni element za pravilno funkcioniranje mozga. 

To je razlog zašto ne biste trebali potpuno ukloniti slatkiše iz svoje prehrane. Ali možete pokušati umanjiti količinu šećera koju jedete i birati zdrave slatkiše. Na primjer, jedite prirodne jogurte, pijte tople napitke bez šećera ili jedite suho voće umjesto slatkiša.

5. Treniranje do iznemoglosti

Sigurno ste pomislili da ako vas tijelo ne boli jutro nakon treninga, to znači da niste dovoljno vježbali. 

U stvari, bol u mišićima nakon vježbanja nastaje kada je napor na vašem tijelu bio prevelik, a također može biti znak ozljede mišićnog tkiva. U tom je slučaju bolje prekinuti treninge do potpunog oporavka.

6. Ne pijenje vode za vrijeme jela

Voda je važan element za ispravan rad probavnog sustava. Ako vaše tijelo ne dobiva dovoljno tekućine, vaš želudac ga uzima iz sline. Zato je pijenje vode dobro i potrebno za vaše tijelo. Osim toga, olakšat ćete svom želucu probavu i apsorpciju hrane.

7. Obroci u isto vrijeme

Ne morate jesti ako ne osjećate glad. 

Glavno je pravilo jesti samo kad osjetite glad, a tijelo će vam signalizirati kada je vrijeme za jelo. Što se tiče broja obroka, bolje je podijeliti dnevni unos hrane na 5-6 zasebnih obroka.

8. Četkanje zubi nakon svakog jela

Tijekom dana jedemo puno kisele hrane - čaj od limuna, kisele krastavce, preljeve za salatu itd. Ostaci takve hrane mogu oštetiti zubnu caklinu, a pranje zuba odmah nakon obroka može pogoršati problem.

Osim toga, često četkanje može dovesti do bolova i krvarenja desni. Ne slušajte svako novo pravilo koje čujete te samo perite zube ujutro i navečer kao i dosad.

9. Recite ne pekarskim proizvodima

Kruh sadrži puno potrebnih vlakana koja izvlače kolesterol i žučnu kiselinu iz vašeg tijela. Također, pridonosi pravilnom radu probavnog sustava. No, naravno, to ne znači da biste trebali pretjerivati s kruhom, 200 g dnevno bi trebalo biti dovoljno.

10. Dnevno treba unositi dvije litre vode

Količina vode koju popijete tijekom dana treba biti u skladu s vašom težinom, a preporučuje se 30 ml/kg.

Također biste trebali obratiti pažnju na sljedeće čimbenike - vremenske uvjete, vlažnost i gubitak vode tijekom vježbanja. Recimo, Dwayne Johnson je priznao da popije nevjerojatnih 15 litara vode dnevno.

Što se tiče održavanja vodene ravnoteže u vašem tijelu, možete piti i čaj, kavu, sok i druge tekućine.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij