hren
 

POGLEDAJTE I KAŠTELANSKE GLAZBENIKE U OVOM ZANIMLJIVOM PROJEKTU
Uz potporu Grada Splita splitska multimedijalna udruga Combo, inače stasala iz emisije ugaslog splitskog Radija KL, dovršila još jedan projekt koji ima za cilj neobične, inovativne, a i medijski zanemarene glazbenike i performere kvalitetno snimiti te ostaviti trajan zapis o njihovom djelovanju.

Kako bi stvar bila zanimljivija, izvođači su dovođeni pred slučajnu publiku i lokacije koje nisu baš primjerene i uobičajene za nastupe, kao što su splitski Pazar, Peškarija, pozornica u šumi, staklenik za uzgoj ekološkog povrća, obitavališta domaćih životinja, misteriozni i polutajni heavy metal klub i slično.

"U Tinelu na splitskom Pazaru mali subotnji koncert izveo je kaštelanski kantautor Kifeki Irzana. Provlačio se kroz štandove, pjevao svoje kompozicije i s trgovcem češnjakom iz Sratoka, a dio nastupa održao je u trgovini pršuta i sira. Slučajni prolaznici i trgovci s pazara postali su publika, neki i žestoki kritičari što se može vidjeti u dva videa nastala tom prigodom. Također, udruga Combo pozvala je u Tinel i članove udruge DADAnti za promicanje Eksperimentalne Umjetnosti iz Splita. U Marmontovoj ulici u Splitu izveli su performanse "Trljanje gostiju pri posjeti starim gradskim jezgrama" i "Himnu" (Ursonatu Kurta Schwittersa ), dadaističko djelo na nepoznatom jeziku, pomalo nalik glasanju domaćih životinja. Izveli su je slučajno baš u trenutku dok je Marmontovom prolazio premijer Andrej Plenković sa suradnicima, tako daje i državni vrh upao u projekt. Bila je to prilika da DADAnti u starim gradskim jezgrama zabave, a i zbune slučajne posjetitelje i prolaznike, nenamjensku umjetničku publiku te da se dokumentira kako u Splitu postoji živa ulična umjetnost van službenih pozornica na kojima većinom nastupaju klape, gažerski i tribute bendovi te KUD-ovi, ne i autorski projekti" – istaknuli su iz udruge Combo.

U sklopu Tinela snimljen je i koncert sastava Discopath u park šumi Marjan. Ovaj alter-disco bend kojeg dijelom čine članovi udruge Combo, nastupio je s marjanskim tovarom na pozornici, a publika je dobila priliku komentirati i savjetovati, pa i stati među glazbenike kako bi izravno doživjeli što znači javno nastupati.

Tvrtko Stijena

U prostoru udruge Combo mali koncert za rodbinu i prijatelje, djecu i umirovljenike održao je u sklopu projekta Omara Beach Band, a sve je prenošeno web radijom udruge Combo. U Tinelu su oduševili kaštelanski bend Tvrtko Stijena nastupivši pred publikom koja uopće nije znala zbog čega su pozvani u udrugu Combo. Radi se o bendu koji za sebe tvrdi da svira "instrumentalnu klapsku glazbu", a za one koji su ih slušali radi se o pomaknutoj fuziji metala, space rocka i popa koja na trenutke podsjeća na Ozric Tentacles. Svi materijali će uskoro biti objavljeni na YouTubeu, društvenim mrežama i na stranicama udruge Combo (www.combos.hr), a mogu se pogledati prva četiri uratka od 10-ak planiranih(https://www.youtube.com/playlist?list=PLgKs7rAqdFEo6fhcK0-fs1CxTx9koIhap).

"U Splitu gotovo da ne postoji ovakav profil multimedijalnog pristupa da se slučajna ili publika dovede pred izvođače o kojima nema pojma, a niti prostor gdje izvođači koji rade kvalitetan sadržaj mimo mainstreama mogu ostvariti produkciju na profesionalnoj glazbenoj opremi. Ovim se projektom želi potaknuti pažnja publike novim metodama prezentacije i emitiranja umjetničkih formi i nastupa, kao i osigurati produkcija i distribucija audio-vizualnih materijala splitskih izvođača koji po našem mišljenju zavrjeđuju pažnju, a nisu dovoljno predstavljeni u medijima. – rekao je Igor Gomezelj, predsjednik udruge Combo.

Inače, radi se o pomalo izmijenjenom konceptu projekta TINEL iz 2013. godine koji je također udruga Combo ostvarila Programa javnih potreba u kulturi Grada Splita, a tada su imali desetak vrlo zanimljivih izvođača poput varoškog imitatora Elvisa Presleya, bjeloruske trbušne plesačice, muzičara na metalnim zdjelama i didgeridoou, te golišavog i erotičnog basiste koji u rublju svira pred neudatim ženama za novčanice.

Kifeki Irzana na splitskom Pazaru: Julie

DADAanti: Trljanje gostiju pri posjeti gradskim jezgrama

Kifeki Irzana na splitskom Pazaru: Sunshine

DADAanti: Perforamns Himna (na 2:28 pojavljuje se premijer sa svitom)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij