hren

SVJETSKI HIT
Napitci s kolagenom danas su pravi hit. Prema tvrdnjama stručnjaka u industriji ljepote oni bi trebali održavati lijepu, glatku, zdravu i mladenačku kožu. Pitanje je - je li to samo modni trend i marketinški trik i funkcioniraju li kolagenska pića zaista onako kako tvrde proizvođači?

Što je uopće kolagen?

Kolagen je protein prisutan u našem tijelu, koji pruža podršku i fleksibilnost tjelesnim tkivima. Važna je komponenta kože, zglobnih hrskavica, kostiju, rožnice, leća oka i drugih tkiva. Među ostalim, koži pruža čvrstinu i što je čvršća, to ima manje bora. Ukratko, izgleda mlađe.

Zašto ga treba dodavati prehrani?

Nažalost, količina kolagena opada s godinama u tijelu, a posebno se njegova razina smanjuje neposredno prije i nakon menopauze. Koža postaje manje elastična i na njoj se brzo pojavljuju izraženije bore. Prirodne zalihe kolagena počinju opadati već u ranim dvadesetim godinama. U početku se svake godine spuštaju za 1,5 posto godišnje. Ljudski organizam ima sposobnost sinteze kolagena, no starenjem organizam postepeno gubi tu sposobnost.

Procjenjuje se da se u prvih četiri godine menopauze sinteza kolagena smanjuje za čak 30 posto. Posljedice su gubitak elastičnosti kože i pojava bora. Gubitak kolagena negativno se odražava i na funkciju cijelog tijela, te dovodi do različitih degenerativnih promjena.

Nedostatak kolagena, među ostalim, uzrokuje poremećaj koštano-mišićnog sustava (artritis, ukočenost, mišićne ozljede), poremećaj u funkciji imunosnog sustava i pojavu tjelesnih promjena povezanih sa starenjem, kao što su bore, celulit, suhoća kože, kosa i koža bez sjaja te narušen oblik tijela. “Koža postaje značajno naborana, tanja i obješena”, kaže plastični kirurg Paul Banwell. Koliko brzo će se smanjivati količina kolagena u vašem tijelu, ovisi o nekoliko čimbenika.

“Stopa pada ovisi o načinu života, odnosno prehrani, izlaganju suncu, količini sna, stresu, pušenju, uključujući genetiku i hormone”, objašnjava nutricionistica Daisy Whitbread.

To znači da dosljedna zaštita od sunca, uravnotežena, zdrava prehrana, adekvatna količina sna, antistresne tehnike i prestanak pušenja mogu usporiti, ali ne i potpuno spriječiti gubitak ovog proteina.

Kako djeluju kolagenski napitci?

Izrađeni su za održavanje prirodne razine kolagena i sprečavanje učinaka njegovog propadanja prije nego što se pojave bore.                          

“Treba shvatiti da napitci ne utječu izravno na kožu, već stimuliraju mehanizme tijela na proizvodnju prirodnog kolagena”, objasnio je Banwell. "Prisutnost dodanog kolagena stimulira stanice koje čine ovaj protein, nazvane fibroblasti, da ubrzaju proizvodnju. Istovremeno se potiče stvaranje elastina i hijaluronske kiseline, što također pruža glatku, napetu i mladenačku kožu."

Zar nisu molekule kolagena prevelike da bi se apsorbirale u krvotok?

“Molekule kolagena zaista su prevelike da bi dospjele u krvotok, ali on se u napitcima hidrolizira”, objasnio je direktor istraživanja Santi Londona Tariq Karim: “To znači da se njegove molekule razgrađuju na manje čestice zvane peptidi, koji imaju vrlo malu molekulsku masu i gastrointestinalni trakt ih lakše apsorbira.”

Jesu li sva kolagenska pića ista?

“Kako bi tijelo moglo apsorbirati kolagen peptide, oni moraju biti u tekućem obliku”, objašnjava Banwell. Za efekte trebate uzimati oko 6000 miligrama kolagena dnevno, jer ta količina potiče aktivnost fibroblasta u koži. Manje doze nemaju učinka, tako da treba obratiti pažnju na količinu proteina u napitku koji odaberete.”

Što kažu klinička istraživanja?

Dvije neovisne kliničke studije pokazale su da su kolagenski peptidi koje koriste neki proizvođači prešli u krvotok i da se koža korisnika poboljšala u smislu bolje hidratacije i elastičnosti. Sudionici koji su konzumirali placebo pića nisu primijetili nikakav učinak. Učinci su bili vidljivi nakon tri mjeseca redovite konzumacije.

Kada započeti koristiti kolagenska pića?

“Kao i bilo koja stvar u životu, i prevencija je bolja nego liječenje. Dakle, što prije, to je bolje. Preporučujem da ih uključite u svoju svakodnevnu prehranu u kasnim dvadesetim i ranim tridesetima kako biste postigli najbolje rezultate”, kaže Whitbread.

Karim se slaže s njom, navodeći da je krajnje vrijeme za željene učinke takvih pripravaka u tridesetima. Dodao je i da studije pokazuju da oralni kolagen ima veći učinak nego onaj koji se nanosi na kožu.

Jesu li ovi napitci prikladni za sve?

“Nisu. Kolagenska pića uglavnom nisu veganska, jer se kolagen uglavnom dobiva iz ribe i svinjetine”, ističe Karim.
Često puta nije jasno navedeno podrijetlo kolagena u takvim napitcima, pa treba pročitati sitno napisani tekst. Neki proizvođači dobivaju ga iz mlijeka, a ne od gore spomenutih životinja. Ukratko, na ambalaži mora biti naznačeno porijeklo. Postoje i veganske verzije, s tim da se upotreba ovih napitaka ne preporučuje trudnicama i dojiljama.”

Što je s kolagenskim kremama?

“Studije pokazuju da oralni unos kolagena ima veći učinak nego na koži”, rekao je Whitbread. “Također, učinci prvih primjećuju se duže jer oralno uzeti kolagen prelazi u dublje slojeve kože, posebno u kožu, gdje je gubitak kolagena inače najizraženiji. Kreme, s druge strane, djeluju na gornji sloj kože, na epidermu. Poboljšana tekstura u ovom slučaju prvenstveno je posljedica bolje hidratacije, a ne promjena u dubljim slojevima kože koji nastaju oralnim hranjenjem.”

Je li zdrava, uravnotežena prehrana bolja?

“Budimo posve jasni - kolagenski napitci nisu zamjena za uravnoteženu prehranu”, ističe Banwell, “Iako je istina da zdrav način života usporava gubitak kolagena, ovaj se proces ne može spriječiti. Ova pića dizajnirana su tako da potaknu tijelo na proizvodnju dodatnog kolagena bez obzira na način života. To je kao da se zapitate zahtjeva li zdrav način života i zaštitu od sunca. Naravno, oboje treba prakticirati. Učinak kolagenskih pića nije moguće postići nikakvom hranom."                 

Whitbread se slaže: “Nije pitanje jedno ili drugo, već je potrebno oboje. Svojim klijentima savjetujem zdravu, uravnoteženu prehranu i dnevni unos kolagenskih pića. To pomaže u održavanju lijepe kože i zdravog tijela.”

Prirodni izvori kolagena

Kolagen se raspada na temperaturama iznad tjelesne temperature i pretvara se u želatinu. Pri višim temperaturama, na primjer, ako ga dodajemo toplome napitku, molekularna se struktura kolagena topi, umanjuje ili čak negira željene zdravstvene koristi.

Najbolje je da nastojite kolagen osigurati prehranom, konzumirajući dosta zelenog lisnatog povrća, citrusa, jaja, bobičastog voća, rajčica, kupusa, sjemenki suncokreta, avokada, morskih plodova, govedine, piletine, češnjaka. Sva ta hrana osigurava tijelu hranjive tvari koje podupiru stvaranje kolagena.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij