hren

PROVJERITE ZAŠTO ČITAV SVIJET MISLI DA JE 1917 NAJBOLJA RATNA DRAMA!
Dodjela Zlatnih globusa tradicionalno otvara sezonu filmskih nagrada. U nas je, doduše, možda ove godine prošla malo ispod radara jer smo u nedjelju birali predsjednika pa ako ste propustili, najboljim ovogodišnjim filmskim ostvarenjem proglašen je film 1917 britanskog redatelja Sama Mendesa koji ovih dana stiže i u naša kina. Filmski kritičari diljem svijeta su složni da se radi o zasluženoj pobjedi.

A kako su Globusi prilično dobar indikator toga kome bi mogao pripasti Oscar, izgledno je da se Mendesu ponovno smješka i ta najprestižnija među filmskim nagradama.

Briljantno snimljen ratni film

Krenimo redom. Riječ je o briljantno snimljenom ratnom filmu čija je radnja smještena u vrijeme I. svjetskog rata, što se lako može iščitati iz naslova. Mendes, koji je nagrađen Zlatnim globusom za najbolju režiju, supotpisuje i scenarij koji se blago bazira na životnoj priči njegova djeda. On je, naime, tijekom Velikog rata, kako su ga tad zvali, služio u britanskoj vojsci. U vojsku se prijavio dobrovoljno kao 19-godišnji mladić pri kraju rata, a kako je bio izrazito sitne građe, dodijeljena mu je pozicija glasnika.

Mjesecima se probijao kroz neprijateljske redove, kišu metaka i hrpe palih kolega. Za razliku od milijuna drugih on se izvukao i kasnije svom unuku pričao o svojim iskustvima. Mali Sam ih je upijao, a onda ih je pretočio u ovu dojmljivu priču o hrabrosti dvojice mladih vojnika na sudbonosnoj misiji o čijem uspjehu ovise životi 1.600 vojnika među kojima se nalazi i brat jednog od dvojice protagonista.

Radnja filma započinje 6. travnja 1917. godine. Dvojica mladih časnika stacioniranih u Francuskoj dobivaju opasan zadatak. Moraju prenijeti poruku svojim suborcima na frontu koji ne znaju da srljaju u zamku njemačke vojske. Ne uspiju li se probiti na vrijeme do njih, Nijemci će ih eliminirati. Blake zadatak prihvaća bez imalo oklijevanja. Među vojnicima se nalazi njegov brat. Schofield, koji je netom preživio bitku na Somi u kojoj su stradali milijuni, nije baš toliko oduševljen misijom. On jako dobro zna koliko je zadatak koji im je povjeren gadan. Nagledao se ratnih strahota u jednoj od najkrvavijih bitki u ratu. Ishod misije je neizvjestan, rizici su golemi.

Čime će Mendes osvojiti kritiku i publiku

Zvuči kao početak tipične ratne priče. Po život opasna misija, nevjerojatno male šanse za uspjeh, svakodnevni mali ljudi koji se spletom okolnosti pretvaraju u heroje. Prokušan recept za uspjeh. Pokazalo se to dosad na velikim uspjesima filmova poput Spašavanja vojnika Ryana ili Dunkirka. Što, dakle, Mendes može ponuditi nova toliko vrijedna da osvoji i kritičare i publiku u istoj mjeri?

Odgovor se, u prvom redu, krije u sjajnoj kinematografiji. Mendes je, naime, 1917 odlučio snimiti na najteži mogući način – one take ili, kako se to kod nas kaže, u kontinuiranom kadru. To je, jasno, nemoguće izvesti u trajanju čitavog filma, ali se vraški dobro potrudio sakriti šavove pa gledatelji doista u svakom trenutku imaju doživljaj da se s mladim vojnicima probijaju kroz ratne strahote i po život opasne situacije koje vrebaju na svakom koraku.

Budući da je film trebao izgledati kao da je snimljen u jednom kadru, prvenstveno je sniman na otvorenom. Roger Deakins, snimatelj s čak 14 nominacija za Oscar te česti Mendesov suradnik, oslanjao se na prirodno svjetlo što je više mogao. To znači da je i Majka priroda odlučivala o snimanju skoro kao i producenti koji su je molili za oblačno vrijeme jer plavo nebo i izravna sunčeva svjetlost uzrokuju sjene koje otežavaju snimanje.

Nijedna lokacija se ne ponavlja u filmu 1917, pa se kamera neprestano kreće kroz krajolike. Izazov spajanja kadrova u filmu 1917. bio je u tome što je svaki prizor morao biti snimljen s nevjerojatnom preciznošću kako bi se dva kadra mogla neprimjetno spojiti na velikom platnu. Kako bi to osigurao Mendes je za spajanje kadrova koristio prolazak likova kroz vrata ili zavjese ili uz pomoć siluete, pokreta tijela ili nekog rekvizita.

Idući važan element uspjeha ovog filma krije se u briljantnoj glumačkoj postavi. Kako su dvojica glavnih glumaca (George MacKey i Dean Charles Chapman) stalno u pokretu kroz nezamislive situacije na fronti Mendesu je bilo iznimno važno za sporedne uloge izabrati upečatljive glumce zbog kratkog trajanja scena u kojima se pojavljuju. U filmu su tako zaigrali glumački velikani poput Colina Firtha, Benedicta Cumberbatcha, Marca Stronga, Richarda Maddena i Andrewa Scotta.

„Vidite ih na samo pet ili deset minuta, a onda ih više nema”, rekao je nedavno Mendes. „Trebali smo glumce s autoritetom, statusom i vještinom. S mnogima od tih glumaca sam prije surađivao ili na pozornici ili na filmu, i bio sam siguran da mogu stvoriti živopisne portrete, unatoč kratkom vremenu koje provodimo s njima.” A dojmljiv je i podatak da se u filmu pojavljuju stvarni statisti. Jedna od čuvanijih tajni Hollywooda je, naime, da se u masovkama statisti najčešće digitalno docrtavaju u kadrove u kojima su potrebni. Jeftinije je to i lakše rješenje, ali Mendes u ovom projektu nije išao za time. Osobno je odabrao svih 500 muškaraca koji se pojavljuju u filmu, a natjerao ih je čak i na pravu vojnu obuku kako bi što zornije odigrali svoje uloge.

A koliko je glasovitom britanskom redatelju stalo do kvalitete ovog projekta govori i činjenica koliko se temeljito pripremao za snimanje, odnosno pisanje scenarija. 1917 možda u svojoj osnovi jest fikcija jer se misija koju se ekranizira u stvarnosti nije nikad dogodila, ali se Mendes pobrinuo za to da se u što većoj mjeri oslanjanja na činjenice. Za početak, inspirirao se životnom pričom svog djeda. Razgovarao je s gomilom njegovih kolega. Probdio je nebrojene noći proučavajući iskaze vojnika koji se čuvaju u londonskom muzeju Imperial War Museumu. I onda se za pomoć pri pisanju scenarija obratio svojoj staroj znanici, Krysty Wilson Cairns – samoproglašenoj štreberici po pitanju povijesti.

I tako je nastao 1917, jedan od onih filmova koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim jer pokriva apsolutno sve segmente. Ima dobru priču, napet je, prekrasno je snimljen i šalje jasnu poruku u ovo vrijeme kad nam možda ponovno prijeti novi Veliki rat.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij