hren
 

Radnički orkestar brusilica, varioca i iskri, Kamov na šahtofonima, finski muški zbor koji vrišti, more od kaleidoskopa, ali i magični poganski ritual tjeranja zime… Sve su to dijelovi velike urbane ‘Opere industriale’, kojom će Rijeka 1. veljače u Riječkoj luci i službeno otvoriti svoj program - kao ovogodišnja Europska prijestolnica kulture.

‘Opera industriale’, kako najavljuju iz Rijeke 2020, počinje u 19.30, a donosi zvukove i simbole grada, poput radnika koji su ga s ponosom gradili, velikog riječkog umjetnika koji je najavio dolazak europske avangarde, Janka Polića Kamova, burne riječke povijesti u kojoj je u samo posljednjih stotinu godina promijenila čak sedam država, potom punka i rocka i same Riječke luke, kao simbola otvorenosti i prihvaćanja jedra svih boja te Zvončara, koji će ogromnom bukom zvona, svojim magičnim ritualom od pradavnih vremena, tjerati zimu i najaviti proljeće u novoj Europskoj prijestolnici kulture.

Rapsodija zvuka

Glazbeni predložak za ‘Operu industriale’ potpisuje riječki dvojac JMZM (Josip Maršić i Zoran Medved), orkestraciju hrvatski kompozitor, maestro Frano Đurović, režiju Dalibor Matanić, a izvest će je preko 120 izvođača.

Među njima su Kuća ekstremnog muzičkog kazališta Damira Bartola Indoša s Rumoristima na specifičnim instrumentima – šahtofonima, finski zbor muškaraca koji vrište, zveckaju i viču – Mieskuoro Huutajat, pjevački zbor otvaranja europske prijestolnice kulture predvođen Jekom Primorja pod vodstvom Igora Vlajnića, orkestar gudača i puhača sastavljen od članova Orkestra opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, ansambl od dvadeset riječkih gitarista i deset bubnjara te radnički orkestar brusilica, varioca i iskri. Pridružit će im se, dakako, i nekoliko tisuća ljudi u publici, koji će na gatovima lučkog bazena svojom zvonjavom, navijanjem i bukom i sami stvarati dio ove rapsodije zvuka.

U popodnevnim pak satima, u HNK Ivana pl. Zajca održat će se protokolarni dio otvorenja na kojem će se Rijeci uručiti plaketa EPK, a na kojem će biti predstavnici EU komisije, ministri kulture europskih zemalja, predstavnici prijašnjih i budućih gradova – Europskih prijestolnica kulture, veleposlanici i diplomatski zbor.
No, kako napominju iz Rijeke 2020, program 1. veljače obuhvaća više od 70 događanja na preko 30 lokacija i počinje već ujutro. Tada će na gradskim ulicama i trgovima dominirati plesne, dramske i glazbene izvedbe te nastupi dječjih
zborova, vokalnih skupina i plesača.

Anti-turistička ruta i psihofizička priprema za otvorenje

Glumice Tanja Smoje i Jelena Lopatić tako će u tri navrata tijekom dana publiku povesti na anti-turističku rutu riječkim turističkim autobusom na kojoj će otvoriti aktualne lokalne i globalne teme bez dlake na jeziku, ne štedeći nikoga sočnih komentara. Prva tura u 10 sati kreće kod bara Skradin u Vodovodnoj ulici, a iskrcaj putnika je na istom mjestu uz piće dobrodošlice i fritule. Druge ture su u 12 i 14 sati.

Bit će tu i ‘spa_spa_show’, autorica Aleksandre Stojaković Olenjuk i Nataše Antulov, ‘talk show’ u maniri Oprah Winfrey, a u izvedbi riječkih umjetnica Nike Mišković, Sanje Milardović i Tanje Blašković, koje će od 9 do 12 sati na Kazališnom trgu (Cafe bar SET) publici pomagati da se psihofizički pripremi za događaj otvorenja EPK 2020.

Vokalni zbor Rijeka u 10.30 sati zapjevat će ni manje ni više nego u riječkoj ribarnici, vođen idejom da svaki trenutak života mora biti prožet glazbom, dok će u 12 sati na Jadranskom trgu ispred EPK instalacije (brojača) zbor Matice umirovljenika s Damirom Badurinom izvesti ‘Odu radosti’, ‘Najdraža Rijeko’ i još nekoliko skladbi.

Vanja Posavec na klasičnoj će gitari od 12 do 13 sati u Arheološkom parku (Principij) posjetiteljima predstaviti različite stilove klasične glazbe - kompozicije baroknih autora, uključujući i Luku Sorkočevića, glazbu romantizma, moderne, ali i filmsku glazbu. Za sve one koji u centru grada žele iskusiti autentični riječko-mediteranski glazbeni doživljaj, iz Rijeke 2020 od 13 do 15 sati na Kazališnom trgu, pozornici ispred cafe bara Kings, najavljuju koncert grupe Kantriders, koja izvodi glazbu satkanu od raznih stilova - od bluesa i rock’n’rolla do mediteranske i hrvatske glazbe.

Bogatstvo višejezičnosti

Udruga Rikordi Rijeka na Adamićevoj 5 ponudit će cjelodnevnu izložbu o važnim događajima iz riječke povijesti koji su okupljali ljude i izazivali veliko zanimanje javnosti poput otvorenja HNK Ivana pl. Zajca, otvaranja mosta između Rijeke i Sušaka, uspjeha nogometnog kluba HNK Rijeka i sl. Izložba traje od 11 do 22 sata.

Čajni trg (Trg Matije Vlačića Flacijusa) bit će osobito zanimljiv djeci, a posebno simpatičan je program u 10 sati kada će učenici Osnovne škole Vežica uz pomoć mentora izvesti pjesme, brojalice, brzalice, jezične igre i uspavanke na svojim ili jezicima svojih roditelja (ruski, ukrajinski, rumunjski, grčki, talijanski, engleski, škotski, poljski, češki…) te na čakavskom i kajkavskom. Namjera im je, kažu, na ovaj način svoju višejezičnost pokazati kao bogatstvo.

Brojne lokacije tijekom 1. veljače bit će transformirane pa će tako od 11 do 19 sati Koblerov trg i ulica Šišmiš, najduža u gradu, dobiti svoju natkrivenu pozornicu s gurmanskim kutkom, ali i glazbenim i dramskim izvedbama, dok će Ulica Pavla Rittera Vitezovića od 16 do 19 sati postati 2020 the Beat Street, s DJ-pultom i atraktivnim light showom te šišanjem i brijanjem na otvorenom. Verdijeva ulica od 21 sat do 2 sata nudi program Square One, koji uključuje nastupe DJ-eva i sajam koktela.

Tulumi u tunelima

DJ-eva će u programu na raznim lokacijama i od popodnevnih sati biti preko 30, a među njima se posebno izdvaja jedan od pionira glazbene scene New Yorka 1970-ih, Nicky Siano, vlasnik i dizajner prostora koji se smatra prvim njujorškim disko klubom, The Gallery i prvi resident kluba Studio 54. Siano nastupa u klubu Discordia, počinje u 23 sata, a domaćin partija je DJ Mile Hund, koji će publiku za zagrijati discom, boogijem, garageom i funkom.

U klubu Život u 24 sata nastupa elektro-pop duo The Siids, jedan od najperspektivnijih mladih riječkih bendova, a u klubu Crkva u 22:30 bit će tech house kolektiv Deep’n’Delicious. Tipsy i Innerspace u 23 sata organiziraju Pothodnik, underground party u Circolu - Tržnici, a Društvo za urbanu kulturu i Kultura d.o.o. od 23 do 6 sati donose nastupe DJ-eva u tunelima ispod grada (Grivica ul.). Nastupaju Marina Karamarko, Ana Antonova, Kasja, Zilla, Boo Dale; Filip Motovunski, Mecena, Sven Nalis, Antwone, Raul B; Virgin Helena, Amor, Roland i Brx.

Najrokerskiji hrvatski grad

Od glazbenih događanja iz Rijeke 2020 ističu program na Trgu Riječke rezolucije, koji će trajati od 16 do 24 sata, a u kojem nastupa, među ostalim, Šajeta. U Pogonu kulture od 22:30 do 4 sata nastupaju Paraf, Denis&Denis, Jonathan i drugi, a u Fiorello pubu na Korzu u 21 sat Marko Tolja. Udruga riječkih rokera 60-ih LP Rock, osim toga, u Operi na Dolcu 13 donosi četiri sata rock glazbe u izvedbi bendova koji su ’60-ih,’70-ih i ’80-ih bili aktivni na širem riječkom području. ‘Old Stars Rock Festival’ Rijeku će tako predstaviti kao najrokerskiji hrvatski grad, dok članovi LP Rock udruge okupljaju i u glazbene aktivnosti uključuju građane treće životne dobi. Program počinje u 21 sat.

Za ljubitelje pisane riječi u večeri otvorenja Rijeke 2020 tu je ‘RRiKA’ ili Rokerska riječka kulturna alternativa, u kojemu riječke autorice i autori, Eliša Papić, Enver Krivac, Dunja Matić Benčić i Davor Mandić, čitaju svoje radove. Sviraju Elisha, Barbara Munjas, alt-rock sastav Sillycons te specijalni gosti iz Bjelovara Them Moose Rush. Program počinje u 21 u River Pubu i traje do pet ujutro.

Ludi produženi vikend

Sve skupa, najavljuju iz Rijeke 2020, bit će to najveći kulturni tulum u trajanju od 24 sata i za sve uzraste, ukuse i želje. ’Bogat cjelodnevni (i cjelonoćni) program garancija je uživanja u kulturi, izvrsnog provoda i ludog produženog vikenda u Rijeci’, kažu i dodaju da već u petak, 31. siječnja u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvara izložba ’S kolekcijom’ Davida Maljkovića, a večer obilježava Noć muzeja.

‘Nema dvojbe, Rijeka je 1. veljače najzanimljiviji grad Europe, a to ostaje i tijekom čitave 2020. jer u kulturno-umjetničkom programu ova Europska prijestolnica kulture u 365 dana ponudit će preko 600 događanja u koja je uključeno više od 300 organizacija iz 40 zemalja Europe i svijeta’, kažu iz Rijeke 2020.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij