hren

Više od četiri tisuće ispitanika sudjelovalo je u Huaweijevom online istraživanju koje je donijelo uvod u navike slušanja glazbe kod Hrvata. U anketi je sudjelovao širok raspon dobnih skupina iz cijele zemlje, a neki od dobivenih rezultata su iznenađujući. Najveći broj ispitanika je iz Zagreba te spada u dobnu skupinu 46+, a slijedi dobna skupina 35 do 45.

Čak 80 posto ispitanika je potvrdilo da im je glazba izrazito važna u životu, a zanimljivo je da gotovo četvrtina ispitanika više od četiri sata dnevno provede uživajući u glazbi. Najviše vole slušati rock i metal.

Glazbu uglavnom slušaju preko streaming servisa, no radio je i dalje važan jer gotovo trećina ispitanika omiljene pjesme sluša upravo preko radiopostaja. Rezultat je moguće pripisati čestom slušanju glazbe tijekom vožnje, ali i nešto iskusnijoj grupi ispitanika. Anketa je pokazala i kako su glazbeni servisi zauzeli visok udio korištenja u Hrvatskoj – više od trećine ispitanika sluša glazbu kroz neki od digitalnih glazbenih servisa. Da Hrvati ne samo da vole glazbu, već je i cijene, pokazuje činjenica da ih je više od pola odgovorilo da ne skidaju glazbu ilegalno što pokazuje da su svjesni i važnosti poštivanja glazbenika i glazbene scene.

Navike konzumiranja glazbe su različite, a oko 64 posto ispitanih preferira korištenje slušalica. Ipak, gotovo 30 posto ispitanika istaknulo je kako im na vlastitim slušalicama najviše smetaju zapetljani kablovi, drugim najvećim problemom pokazala se neudobnost, a visoko se pozicionirala i loša kvaliteta zvuka. Četvrtina ispitanih je istaknula kako, osim slušanja glazbe, slušalice najčešće koriste za obavljanje telefonskih razgovora, dok ih druga četvrtina koristi za gledanje filmova i ostalih videosadržaja. Zanimljivo je i kako se nošenje slušalica nerijetko povezuje s izbjegavanjem neželjenih razgovora, no važno je naglasiti kako više od polovice ispitanika ipak uzima u obzir ljude oko sebe kada odluči nositi slušalice, što pokazuje da su Hrvati ipak okrenuti uživanju u druženju.

Oni koji se odlučuju na bežične slušalice, ističu da im je brza i stabilna veza na njima od presudne važnosti. Tehnološku suvremenost četvrtina je ispitanika označila važnom, dok četvrtina ispitanih ističe kako im slušalice služe za umanjivanje buke ili kako bi ih drugi manje ometali.

Izvor: Rif magazin


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij