hren
 

Stigao je dan vjenčanja i vi kao da ste jedva čekali uživati u hrani. No, zamislite sad da tri dana nakon vjenčanja ne smijete na toalet...

Na svijetu postoji zaista mnoštvo bizarnih i čudnih običaja o kojima jako malo znamo. Izdvojili smo njih 5 koji su nas zaista zaprepastili. Ne znamo koji odabrati kao najčudniji, stoga prosudite sami je li čudnije plesati s mrtvima ili ne ići na toalet tri dana nakon vjenčanja.

U Brazilu i Venezueli jedu svoje najbliže koji su umrli

Brazilsko i venezuelansko pleme Yonamamo poznato je po tome da pripadnici plemena nakon smrti člana obitelji „uživaju“ u gozbi. No, ono čime se hrane, odnosno što unose u svoje tijelo zaista je odvratno. Naime, tradicija im zabranjuje ostavljanje ljudskog tijela u primarnom obliku nakon smrti, odnosno pokapanja kakvo je nama znano, stoga pristupaju procesu spaljivanja. Nakon smrti, članovi obitelji podijele ostatke pepela i jedu ih. Razlog zašto ovo čine je zaista poseban: da umrle nikad ne zaborave.

Bičevanje u Islamskim zemljama i Indiji

Iako smo protivnici samoozljeđivanja, danas postoje vjernici koji još uvijek prakticira običaje iz davnina. Jedan od takvih je počasno bičevanje za vrijeme oplakivanja Muharrama, Muhamedova unuka koji je poginuo sa 72 ratnika u bitci kod Karbale. Štovatelji iz Indije i islamskih zemalja odaju mu počast jednom godišnje tako da se za vrijeme proslave uključuju u procesiju. Procesija nije ugodna za gledanje jer se muškarci bičuju lancima po leđima kako bi Muharramu odali počast.

Na Madagaskaru se pleše s mrtvacima

Iako se ovo događa sve rjeđe, pleme Malagasy na Madagaskaru ima jednu za mnoge morbidnu tradiciju. Svakih sedam godina vade svoje najmilije iz grobova i zamataju ih u sviježe krpe bijele boje. Sve to ipak ne bi ni bilo toliko čudno da ne dižu tijela u zrak i uz zvukove glazbe plešu oko grobova. Zanimljiva tradicija, no polako izumire.

Inicijacija iz dječaka u odraslog muškarca u Brazilu

Poznato je da plemena o kojima danas većinom jako malo znamo još uvijek njeguju tradicije svojih predaka. Jedno od onih koje nam je zapelo za oko je pleme Satare Mawe u Brazilu. Da bi dječak, član plemena, postao odrasli muškarac, treba se podvrgnuti ritualu inicijacije. Ritual je nadasve bolan, a sastoji se od guranja ruku u košaricu u kojoj se nalaze mravi čiji ubodi su užasno bolni. Nazivaju se još i paraponera clavata, odnosno poznatiji kao „angry bullet ant“ i svrstavaju se među top 5 životinja čiji ubodi su najbolniji.

Pripadnicima indonezijskog plemena zabranjeno je korištenje toaleta 3 dana nakon vjenčanja

Zamislite sad sljedeću situaciju. Pripremate se za vjenčanje pola godine prije i pazite što jedete, a sve s ciljem da bi stali u odjevnu kreaciju koju ste odabrali za svoj poseban dan. Stigao je dan vjenčanja i vi kao da ste jedva čekali uživati u hrani. No, zamislite sad da tri dana nakon vjenčanja ne smijete na toalet. Zvuči smiješno, no ovo je tradicija koju njeguju pripadnici indonezijskog plemena Tidong. Naime, nakon vjenčanja, novopečenim mladencima zabranjen je odlazak na toalet tri dana, a vjeruje se da je razlog u činjenici da ovaj čin priziva sretan brak. Mladence čuvaju članovi obitelji i paze na to da im daju minimalne količine hrane sve do trenutka kad ponovno mogu sjesti na wc školjku.

Izvor: Punkufer.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij