hren
 

PODIJELITE PRIČU O NJIMA
Internet koji je prije dvadesetak godina pomalo ulazio u naša kućanstva, danas je neizostavan u svakom pogledu, bilo da je riječ o zabavi, poslu ili školovanju. Djeca su ovih dana, zahvaljujući upravo internetu i tehnologiji, u viritualnim učionicama. No, upravo toj današnjoj djeci, stvari koje su njihovi roditelji koristili u djetinjstvu, izgledale bi čudno i sigurno bi ih natjerali na smijeh do suza.

Kako djeca, tako i mladi, zauvijek pamte trenutke kada je obitelj zajedno i na okupu, u razgovoru s njima, možete podijeliti priče o stvarima koje su obilježile vaše djetinjstvo. Još ako ih uz to imate negdje na tavanu ili podrumu, prilika je to da im objasnite i pokažete kako su funkcionirale, iako će im se činiti čudne i tinejdžerskim žargonom rečeno „zaostale“, dio su vašeg života.

Jedna od starih zaboravljenih stvari je videorekorder, pomoću kojega smo mogli sate i sate provoditi gledajući filmove s VHS kaseta, što snimljene s televizije što posuđene iz brojnih videoteka. U dobu pametnih mobitela, oni od prije 20-ak godina djeluju smiješno no tada su nam bili vrhunac tehnologije. Telefoniranje izvan kuće odakle god poželimo, slanje SMS poruka i još pokoja igra na malom zelenom ekranu bili su dovoljni da nas impresioniraju.

Glazba se slušala pomoću audiokaseta, walkmana i discmana, prije YouTubea, Deezera i sličnih lako dostupnih servisa. MTV je služio kao prozor u svijet i mjesto na kojem ste mogli čuti najnovije svjetske hitove.

Za razliku od današnjih igrica na mobitelima, prije 20-ak godina, sretan je bio onaj tko je imao tamagotchi. Bio je to mali uređaj u veselim bojama s tri ili četiri gumbića. Služio je i kao privjesak za ključeve, a riječ je o malom elektroničkom kućnom ljubimcu koji je imao svoje zahtjeve.

Prije CD-a u računala su se umetale diskete. Na njih se moglo kopirati tekstove, sićušne fotografije i neke manje programe. Kapacitet im je bio toliko mali da na njih danas ne bi mogla stati niti fotografija.

Upravo izrada fotografija, danas među mladima, pomalo izumire i sve lijepe upomene im se nalaze na mobitelima te u arhivama društvenih mreža koje često drže daleko od roditelja. Ako među slikama imate svoj razred, ispričajte im kako su prije mobitela i sms poruka po razredima letjeli papirići s porukama. Sigurno je taj papirić nekad pao na krivo mjesto, nekad slučajno pogodio nekoga u glavu, a nekad završio u rukama profesora ili profesorice .

Danas je puno toga drugačije, ali je jedno zajedničko svakom dobu i vremenu kad je obitelj u pitanju. Vrijeme koje provodimo zajedno, povezuje nas na najljepši mogući način i stvara uspomene koje će naša djeca imati zbog nas.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij