hren
 

SAVJETI STRUČNJAKA ZA HRANU
Nakon kupovine u trgovinama ili supermarketima, proizvode koji nisu zapakirani u ambalažu, obavezno operite u toploj vodi i to nakon što dezinficirate ruke. Preporuka je to stručnjaka za sigurnost hrane u Los Angelesu koji savjetuje  i kako se ponašati tijekom kupovine dok traje pandemija koronavirusa.

Prilikom odlaska u trgovinu dobro je imati dezinfekcijska sredstva, poput dezinfekcijskih maramica, kako bi prilikom uzimanja košare, ručku iste, dezinficirali. Voće ili povrće uzimati korištenjem plastičnih jednokratnih vrećica, ako nemate plastične rukavice na rukama. Na taj način nećete dirati proizvode koje će netko drugi kupiti ili koje je netko drugi već dirao.

Korištenje višekratnih vrećica, tijekom pandemije koronavirusa, nije dobra odluka, kažu stručnjaci jer je jednokratna vrećica, koju poslije treba baciti, trenutno sigurnija. No, ukoliko će te ipak koristiti višekratne, obavezno ih je nakon svakog korištenja oprati.

Kako biste se riješili bilo kojeg potencijalnog zagađenja virusom, ruke temeljito operite odmah po povratku iz trgovine. Potom svoje proizvode stavite u posudu i dobro isperite vrućom vodom, savjetuje Jagdish Khubchandani, profesor zdravstvenih znanosti sa Sveučilišta Indiana Ball State koji je proučavao utjecaj virusnih epidemija poput SARS-a te napominje kako prilikom kupovine treba ipak najviše brinuti o interakciji s ljudima koje susrećete.

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Velike Britanije, virusi se vjerojatno ne šire putem hrane i ambalaže, kaže Richard Vayda, instruktor upravljanja restoranima i kulinarskim institucijama na Institutu za kulinarsko obrazovanje. Te ističe kako bilo koji predmet izložen respiratornim kapljicama može biti kontaminiran, ali priroda uobičajenih površina hrane, vremenski razmak između kupnje i konzumacije, kao i kuhanje, smanjuju mogućnost infekcije.

Američko ministarstvo poljoprivrede trenutno ne raspolaže s izjvešćima koja bi ukazivala da se COVID-19 može prenijeti putem hrane ili ambalaže. Međutim, uvijek je potrebno držati se dobre higijenske prakse, čestog pranja ruku i površina, odvajanja sirovog mesa od druge hrane, kuhanja na odgovarajućim temperaturama i brzog spremanje hrane u hladnjak, kaže Josie Greve-Peterson, mikrobiologinja i stručnjak za sigurnost hrane.

Kako svakodnevno učimo nove stvari o koronavirusu COVID-19, dodatne mjere opreza sigurno neće škoditi.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij