hren

NEKOLIKO NAČINA KAKO IZBJEĆI PUCANJE LJUSKE JAJETA
Uz tradicionalna jela koja ćemo pripremati za Uskrs neizostavno je i bojanje i ukrašavanje jaja, posebice u obiteljima gdje ima djece koja se najviše raduju ovoj uskrsnoj tradiciji izrade pisanica. Iako ste do sada možda najradije koristili kupovne boje, ove godine, s obzirom da su na snazi i mjere opreza, posegnite za namirnicama iz kuhinje koje vam mogu poslužiti da bi jaje dobilo posebnu nijansu.

Kako bi pri bojanju jaja iskoristili neke namirnice, poput kurkume, cikle, ljuske od luka te špinata krenite s osnovnom procedurom. Pomiješajte jednu litru vode s dvije žlice alkoholnog octa. Dovedite tekućinu do vrenja, ubacite prirodna bojila u lonac, smanjite temperaturu na najmanje i pustite da se lagano kuha oko pola sata. Procijedite obojenu vodu i pustite da se ohladi, a tek onda ubacite hladna kuhana jaja u nju. Neka odstoje minimalno sat do dva.

Da bi dobili žute pisanice stavite tri žlice kurkume,ružičaste će biti ako dodate petsto grama cikle, zelene će biti uz dodavanje petsto grama špinata u listovima i narančaste ako dodate šalicu ljuski od žute kapule.

Uz ovakvo jednostavno bojanje jaja često nam problem može stavoriti pucanje ljuske jajeta koje u svakom slučaju želimo izbjeći. Sigurno znate kako jaja  manje pucaju tijekom kuhanja ukoliko su svježa. Njihovu svježinu lako ćete odrediti tako što ubacite jedno jaje iz pakiranja u čašu s vodom te ukoliko potone, znači da je jaje svježe.

Koristan je savjet da prije nego što jaja stavite kuhati, svakako ih ostavite da odstoje  na sobnoj temperaturi jer ih nije dobro stavljati u vodu ravno iz hladnjaka. Nadalje, mnogi jaja dodaju u hladnu vodu prije kuhanja, pa onda tek na štednjak. Pomoći će i ako voda ne vrije prejako te jaja imaju dovoljno mjesta za kretanje u loncu, tako se neće sudarati pa je manja šansa da će ljuska popucati. Osim temperature vode i jaja, sigurno ste čuli za savjet da će žlica octa spriječiti ljusku da pukne, a drugi savjet jest da istu moć ima i sol.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij