hren

Nakon što su turisti otkrili zeleno selo, telefoni nisu prestajali zvoniti, ali vlasti su zamolile za srpljenje jer je Houtouwan tek trebalo pripremiti za masovne posjete...

Nekoć najbogatije ribarsko selo na kineskom otoku Shengsi danas je vjerojatno najzelenije na svijetu. Selo Houtouwan koje izgleda kao da je odlučilo vratiti svoje kuće i polja prirodi, nalazi se oko 70 kilometara od Šangaja.

Stanovnici su ga napustili početkom devedesetih godina prošlog stoljeća kada je zaljev postao premalen da bi zadovoljio potrebe rastuće ribolovne industrije. Kako bi si olakšali život u želji za boljom povezanošću s kopnom, bližim školama, sveučilištima i bolnicama, stanovnici su se odselili na kopno.

Takav je obrazac bio uobičajen u mnogim malim kineskim selima. Tek je šačica stanovnika u Houtouwanu ostala u svojim domovima, promatrajući kako susjedne kuće sve više prekriva zeleni pokrov obraslog lišća i trave, no 2002. i oni su otišli. Smrznute u vremenu, djelomično namještene kuće i dalje čuvaju predmete vlasnika, kao da ih čekaju da se vrate.

Prije pet godina, kada su fotografije sela duhova obišle svijet, Houtouwan je postao popularniji no ikada, ali nije spreman za sve više turista koji su poželjeli uživo razgledati zeleni fenomen. Vlasti su zamolile za strpljenje i nakon dvije godine Houtouwan se pripremio za posjetitelje koji ondje mogu i prespavati, vrzmati se oko kuća ili istraživati okolicu - na vlastitu odgovornost.

Izvor : Punkufer.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij