hren
 

NORMALNO je da se u obitelji javljaju nesuglasice i neslaganja. No jeste li se ikad zapitali zašto se s jednim od svoje djece najčešće svađate? 

Prema studijama, "ono što vas najviše muči u ponašanju kod druge osobe je ono što vas muči kod samih sebe". Zato roditelji često ne prihvaćaju stavove svoje djece ili ih pokušavaju ispraviti jer vide vlastiti odraz u njima, što može dovesti do žestokih sukoba.

Bright Side je razgovarao s psihologinjom Martom Segrelles kako bi došao do objašnjenja zašto roditelji ponekad imaju složeniji odnos s nekom od svoje djece.

Prema Segrelles, djeca mnoge stavove nasljeđuju upravo od roditelja. Od djetinjstva promatraju kako se roditelji ponašaju u različitim situacijama. Osobito tijekom adolescencije, kada se počinje uspostavljati osobnost svakog od njih. Tada djeca počinju usvajati ponašanje svojih roditelja, od načina na koji govore do načina na koji reagiraju. Čak i raspoloženje majke ili oca može utjecati na emocionalni razvoj njihove djece.

Normalno da je da ljudi nisu zadovoljni nekim svojim odlukama ili ponašanjima iz prošlosti i željeli bi da ih mogu promijeniti. Dakle, kada postanete roditelj i vidite da vaše dijete čini iste pogreške kao i vi, automatski ih želite ispraviti kako ne bi došlo do toga da se i oni osjećaju isto kada dođu u vaše godine.

Kako riješiti takve nesuglasice?

Psihologinja Segrelles kaže da bi roditelji trebali prepoznati njihove unutarnje sukobe i riješiti ih, a tek zatim pokušati ispraviti ponašanje svoje djece. Ipak, čak i ako uspijete ostaviti prošlost iza sebe, morate prihvatiti da djeca ne "pripadaju" mami ili tati. Ona moraju donositi vlastite odluke i napraviti vlastite pogreške.

Pokušajte se ne ljutiti ako ne prihvate vaše savjete i izbjegavajte glasne rasprave i izgovaranje riječi koje bi mogle nekoga povrijediti.

Nadalje, važno je kontrolirati svoje emocije. Što ste mirniji, to ćete više mirnoće prenijeti i na drugu osobu. Međutim, ako ste uznemireni, vaše će dijete usvojiti vaše ponašanje.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij