hren
 

Ovaj "vodoravni neboder" izdiže se na 250 metara visine, dug je 300 metara, širok 32,5 metara te visok 26,5 metara...

U kineskom gradu Chongqingu za javnost je otvoren zapanjujući vodoravni neboder koji je sastavni dio Raffles Cityja. Raffles City je projekt vrijedan 4,8 milijarde američkih dolara, odnosno oko 32 milijarde kuna, što je otprilike četvrtina hrvatskog proračuna za 2019. godinu.

Raffles City obuhvaća osam nebodera, a njih četiri nose zapanjujuću vodoravnu strukturu tešku 12.000 tona kojoj je dano ime Crystal.

Ovaj zagrađeni stakleni most nazivaju i najvećim vodoravnim neboderom jer sveukupno nudi 10.000 četvornih metara slobodnog prostora u zraku u koji će biti smješteni restorani, kafići, galerije, vrt s čak 120 stabala, dva bazena i drugi stambeno-poslovni sadržaji.

Crystal je napravljen od stakla i aluminija, a projektirao ga je kanadsko-izraelski arhitekt Moshe Safdie. Izdiže se na 250 metara visine, dug je 300 metara, širok 32,5 metara te visok 26,5 metara.

Velika je posebnost tog vodoravnog nebodera vidikovac Crystal’s Exploration Deck, koji pruža spektakularni pogled na grad, ali i daje informacije o razvoju Chongqinga. Taj je kineski grad, naime, bio važno središte riječnog prometa, pa ne čudi što je izgled Raffles Cityja nadahnut kineskim jedrilicama.

Kako izgleda najveći vodoravni neboder na svijetu, provjerite u našoj fotogaleriji.

 

Izvor: Punkufer.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij