hren
 

Mnogo je onih koji ljeto percipiraju kao dugotrajno razoblje suhog i vrućeg vremena. No, ljeti, pa tako i u srpnju, često imamo prodore vlažnog i nestabilnog zraka s Atlantika, što u priobalju rezultira burom. Fronte nailaze na zagrijani kontinent, što rezultira burnim atmosferskim reakcijama, kao da užareni štednjak polijemo hladnom vodom.

Mi smo dosad u srpnju imali čak tri fronte, i čini se da bi nam u noći sa srijede na četvrtak mogla stići još jedna. Ovaj put bi oborine moglo biti duž većeg dijela Jadrana, koji bi se mogao naći na udaru nevera.

Zanimljivo je reći da se u srpnju i kolovozu uglavnom izmjere najviše temperature tijekom ljeta. Apsolutni maksimum za srpanj za postaju Maksimir je 40.4 stupnja, što je podatak od 5. srpnja 1950. godine. Ove godine u srpnju izmjereno je najviše 32 stupnja.

Gledamo li broj vrućih dana, s temperaturom jednakom ili višom od 30, u prosjeku ih u Zagrebu u srpnju bude 8, dosad ih je bilo tek 4.

Moram se složiti da su temperature posljednjih dana niže od onih uobičajenih za ovo doba godine. E sad, ono što najviše zanima sve ljubitelje ljeta - kad će biti toplije?

Prema sezonskoj prognozi ECMWF-a, Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena, i idući tjedan bit će hladnije od prosjeka i na kopnu i na moru, što se poklapa s činjenicom da nam se “sprema” još jedna fronta.

Posljednji srpanjski tjedan bit će blago topliji, ali će temperature uglavnom biti ispod prosjeka. Što se kolovoza tiče, u prvom tjednu na sjevernom Jadranu mogli bismo čak imati pozitivno odstupanje temperatura od prosjeka, a toplina će biti još izraženija u drugom kolovoškom tjednu.

Što se oborine tiče, uglavnom će biti u normali, dakle, nema značanijeg odstupanja od prosjeka iduća četiri tjedna, prema sezonskoj prognozi ECMWF-a.

Izvor: N1


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij