hren
 

Aplikacija "STOP COVID-19" bit će dobrovoljna, a za njezino korištenje bit će potrebno unijeti svoje podatke, aktivirati aplikaciju i potom se nadati da su i drugi oko vas učinili isto.

Nakon mjeseci osmišljavanja i izrade aplikacija "STOP COVID-19" danas bi trebala ugledati svjetlo dana.

Kako su najavili iz Ministarstva zdravstva, ministar Vili Beroš i predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić predstavit će u 16 sati mobilnu aplikaciju te tako pridružiti Hrvatsku brojnim drugim zemljama koje svoje aplikacije koriste već tjednima, a neke čak i mjesecima.

Podsjetimo, korištenje aplikacije "STOP COVID-19" bit će dobrovoljno, a građani koji ju instaliraju i prijave se dobit će obavijest ako su oni (odnosno njihov mobilni uređaj) bili u epidemiološki relevantnom kontaktu s drugom osobom, odnosno s njezinim mobilnim uređajem na kojem je također aktivirana ista aplikacija, a kojoj je potvrđeno oboljenje od bolesti COVID-19. Aplikacija će također dati procjenu rizika od prijenosa zaraze, kao i omogućiti pristup uputama kako postupati u slučajevima sumnje na zarazu uzrokovanu virusom SARS-CoV-2.

Aplikacija bi trebala omogućiti osobi koja je oboljela od bolesti COVID-19 da na anoniman način obavijesti druge korisnike aplikacije s kojima je bila u kontaktu o mogućoj izloženosti zarazi bolesti COVID-19.

Naravno, sve bi to trebalo funkcionirati uz isključivo dopuštenje korisnika aplikacije te uz anonimnost svih uključenih korisnika aplikacije.

Kako su prošlog tjedna priopćili iz Agencije za zaštitu osobnih podataka, oni su aktivno analizirali elemente tehničke funkcionalnosti same aplikacije, njezinu usklađenost s GDPR-om te dogovorili daljnju suradnju na razvoju aplikacije. Također, dogovorili su i daljnju provjeru aktivnih i planiranih funkcionalnosti aplikacije te njihovu usklađenost s uredbama o zaštiti osobnih podataka.

Kakve to točno planirane funkcionalnosti aplikacije možemo očekivati, još nije poznato. 

Predstavljanje aplikacije možete pratiti uživo na Zimo.hr-u od 16 sati. 

Izvor : Zimo.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij