hren
 

Prvi će pored Zemlje projuriti brzinom od 14.22 kilometara u sekundi oko 7.30 ujutro. Unatoč udaljenosti od skoro osam razdaljina između Zemlje i Mjeseca, to asteroid 2020 QG5 ipak čini Zemlji bliskim objektom. Niti 11 sati poslije naš će planet još veći asteroid promašiti "za dlaku".

Tek odnedavno za asteroid 2020 QG5 poznato da je da mu je promjer između 20 i 40 metara. Sutra ujutro ta stjenovita gromada projurit će pored Zemlje, prevaljujući svake sekunde po 14 kilometara i 220 metara, ali na udaljenosti od skoro tri milijuna kilometara. 

Usporedbe radi, meteor koji se 2013. godine raspao iznad Čeljabinska, bio je promjera oko 19 metara, jurio je brzinom pet kilometara u sekundi većom, ali i to je bilo dovoljno da svemirski projektil mase 11.000 tona, eksplodiravši na između 15 i 25 kilometara visine, ozlijedi oko 1500 ljudi i, više ili manje, porazbija prozore, krvove, ošteti zidove na čak 7200 zgrada.

Glavna zvijezda sutrašnjeg spektakla nastupit će oko 18.12 sati po našem vremenu. Asteroid 2011 ES4, čija se veličina procjenjuje na između 22 i čak 49 metara, jurit će bitno sporije, "samo" 8 kilometara i 160 metara svake sekunde, ali zato na udaljenosti od Zemlje od samo 120.000 kilometara.

Riječ je o nešto manje od jedne trećine udaljenosti između Zemlje i Mjeseca, i to znači da će gromada mase desetke, možda i stotine tisuća tona, uz brzinu od više od osam kilometara u sekundi, u trenutku kad će nam biti najbliže, biti Zemlji duplo bliže nego Mjesecu.
Asteroid koji je Zemlju obletio prije nekoliko tjedana, bio je, doduše, puno bliži.

S udaljenosti od samo 2950 kilometara, bila je riječ o bez premca najbližem proletu nekog svemirskog tijela od Zemlje, a da ga je čovječanstvo registriralo.

Promjera između tri i šest metara, asteroid 2020 QG projurio je uz naš planet brzinom od 12,3 kilometara u sekundi. NASA navodi da se računa da bi se, da je krenuo prema Zemljinoj površini, raspao u atmosferi i postao "vatrena kugla".

Što se tiče meteora iz Čeljabinska, za njega se smatra da je najsilovitiji svemirski objekt koji je pogodio Zemlju još od Tunguske eksplozije iz 1908. On je, procjenuje se, bio promjera oko 40 metara, a iznad sibirskih tajgi grunuo je takvom silinom da je opustošio oko 2000 kilometara četvornih šume.


Putanja asteroida 2011 ES4.

Ako bi bile točne gornje procjene dimenzija dva asteroida koji će sutra proletjeti pored našeg planeta, onda bi to bilo otprilike to. Ipak, čak i 120.000 kilometara, odnosno samo jedna trećina razdaljine između našeg matičnog planeta i našeg jedinog prirodnog satelita, u ovoj je fazi više nego dovoljna da ne moramo brinuti da bi nas čak i onaj bliži, 2011 ES4, mogao pogoditi.


Putanja asteroida 2020 QG5,

Ovaj asteroid NASA je otkrila, kako mu govori oznaka, prije devet godina. Devet godina je, očito, i njegov period redovitog prolaska uz Zemlju, a kako je riječ o izrazito malim udaljenostima u astronomskim razmjerima, smatra ga se "potencijalno opasnim asteroidom".

Njegov "kolega", nešto manjih dimenzija, 2020 QG5 koji će na nekoliko puta većoj udaljenosti sutra ujutro najaviti njegov dolazak, u blizini Zemlje pojavljuje se svakih 16 godina. Prethodno je to bilo 11. kolovoza 2004.

Za rujan astronomi NASA-e predviđaju bliske prelete ukupno 10 asteroida.

Izvor : N1info


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij