hren
 

Slika renesansnog majstora Sandra Botticellija ide na aukciju početkom iduće godine u New Yorku, objavio je Sotheby’s . Portret mladića s okruglom minijaturom (Young Man Holding a Roundel), star 550 godina, mogao bi premašiti 80 milijuna dolara, što je trenutna službena procjena.

Botticelli, najpoznatiji po remek-djelima Rođenje Venere i Alegorija proljeća, smatra se jednim od najvećih ranorenesansnih majstora. Prema Sotheby’su, sačuvano je samo desetak njegovih portreta, od kojih je većina u muzejskim zbirkama.

Mogla bi ići do 100 milijuna

Christopher Apostole iz aukcijske kuće Sotheby’s rekao je da “ovo nije samo najveći Botticelli već i jedno od najboljih djela renesansne umjetnosti u privatnim rukama”. Dodao je i kako se “ovakva prilika rijetko viđa i da godinama nećemo vidjeti renesansnu sliku ovakve važnosti na aukciji”.

S obzirom na to, iako je procjena nešto manja, nagađa se kako bi se slika mogla prodati za čak 100 milijuna dolara. Time bi ušla u povijest kao prva umjetnina nakon Monetovog Stoga sijena koja je dosegla svotu od devet znamenki.

Trenutni vlasnik kupio je djelo 1982. godine za 810 tisuća funti ili nešto više od milijun dolara. Slici je u međuvremenu porasla vrijednost, a u posljednjih 50 godina posuđivana mnogim muzejima uključujući Nacionalnu galeriju u Londonu i Metropolitan u New Yorku.

Izvor : Telegram.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij