hren

Prije nekoliko godina Yahoo je objavio snimku slapa kako „teče uzbrdo“. Zbog jakih udara bure dio vode uopće nije dospijevao na tlo već ga je vjetar nosio u zrak, stvarajući dojam da slap prkosi gravitaciji i teče u visinu...

Kada bi netko prvi put čuo za slap Krčić, pomislio bi da je riječ o malom slapu nalik plitvičkima koji povezuju jezera u svojim skokovima.

Zvuči maleno, no riječ je zapravo o veličanstvenom i jakom slapu visokom 22 metra. Njime se rijeka Krčić ulijeva u Krku, a nalazi se desetak minuta vožnje od centra grada Knina.

Možda njegovu veličinu ipak bolje dočaravaju imena poput Veliki buk ili Topoljski buk – tako ga još nazivaju, no držat ćemo se simpatičnijeg Krčića koji se u međuvremenu proslavio i na svjetskim naslovnicama.

Naime, prije nekoliko godina Yahoo je objavio snimku slapa kako „teče uzbrdo“. Zbog jakih udara bure dio vode uopće nije dospijevao na tlo već ga je vjetar nosio u zrak, stvarajući dojam da slap prkosi gravitaciji i teče u visinu.

Od jeseni do proljeća Krčić je sve samo ne Krčić – svom silinom obrušava se u Krku, a zimi dočekuje posjetioce kao bajka u snijegu i ledenim kristalima.

S druge strane, za vrijeme vrućina i sušnog vremena ljeti slap presušuje, ostavljajući ispod sebe zeleno bijele stijene koje izgledaju kao da su otopljene. Na dnu pak drugi prekrasan prizor: modro-smaragdno vrelo, kristalno jasna voda kroz koju vidite svaki kamen na dnu.

Uz njega se veže i lijepa legenda o utvrdi koja je stajala na brdu pored njega i branila most. Kaže kako će most ponovno biti izgrađen kada ljudi prestanu međusobno ratovati. Tada će i slap prestati presušivati, a voda će teći bez prestanka.

Nalazi se sat vremena vožnje od Nacionalnog parka Krka, a vidljiv je već s obližnje stare, Napoleonove ceste. Stara cesta koja spaja Knin i Kijevo vodi vas dalje prema izvoru Cetine s moćnom Dinarom u zaleđu, pa je ovo idealna kombinacija za izlet prema Kninu.

Izvor : Punkufer.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij