hren

Prestižnu europsku nagradu "Belma", svojevrstan Oscar za najbolje obrazovne materijale, osvojila je Šestica, čitanka iz hrvatskog jezika za šeste razrede.

Zlatna Belma vjetar je u leđa već uigranoj ekipi autora. Reforma školstva oslobodila im je prostor za kreativnost, a svoje ideje primijenili su u razredu.

- Moj razred je bio testna skupina. Čak su, moram priznati, izabrali boju na naslovnici, rekla je Diana Greblički-Miculinić, autorica čitanke "Šestica".

Mnogo se krije iza atraktivnih korica - od kanonskih tekstova sve do stripova i filma. Jer čitanka suvremenih generacija ne može biti "samo" čitanka.

- Daje priliku da se kod djece razvije i kreativnost i kritičko mišljenje i rješavanje problema. Da se to književno iskustvo poveže s djetetovim iskustvom dosadašnjim i da mu se otvore neki novi svjetovi, kaže autorica.

Prepoznalo je to i 1300 profesora u 147 škola koji svoja predavanja temelje na Šestici.

- Učenici su jako zadovoljni, njima se kao prvo sviđa grafički, ilustracije su im poticajne i inspirativne i ono što im je posebno važno - da pitanja ispod teksta nisu preteška, kaže Marija Petrović, profesorica hrvatskog jezika u OŠ Vukomerec.

Jer šestaši traže više i interaktivnije -  čitanka ima i digitalno izdanje, posebno prilagođeno onima s disleksijom, prepuno zadataka i igara. I pravi je spas za obrazovanje putem interneta, tijekom pandemije.

Izvor: HRT


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij