hren

U 88. godini života u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj preminuo je glumac Špiro Guberina.
Kao srednjoškolac nastupao je u komedijama i operetama u Narodnom kazalištu u Šibeniku. Diplomirao je 1970. godine na Akademiji dramske umjetnosti Zagrebu, gdje je bio u stalnom angažmanu u HNK-u Zagreb od 1958. do umirovljenja 1999. godine.

S jednakim je uspjehom igrao je i kazališne i filmske i televizijske uloge, ističući se u karakternoj komici utemeljenoj na specifičnom govoru.

Prisjetimo se kako je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska nekoliko dana prije rođendana godine 2016. glumca je iznenadila posjetom u njegovu zagrebačkom domu.

Njemu je njegov život bio poput dječje igre - bilo da se ta igra zbiva na filmu, televiziji ili u kazalištu.

- Nisam više dite. Jesam zapravo. Može se reći da sam jedno veliko dijete. Ja se i danas volim igrati i glumiti. Ne znam što bi se moglo dogoditi ako se ne igram. Čitav život sam proveo igrajući se. I u životu i na daskama koje život znače -  kazalištu, rekao je Špiro Guberina te 2016. godine, o svojem 83. rođendanu, ekipi Dobrog jutra.

Velika popularnost televizijskih uloga

Guberina je stekao veliku popularnost televizijskim ulogama Strikana u Velom mistu Miljenka Smoje, Divca u Prosjacima i sinovima Ivana Raosa, Očenašeka u Dnevniku Očenašeka Vjekoslava Majera te Bepa u Starcima Antuna Šoljana.

Odigrao je sedamdesetak TV uloga u serijama i dramama (Gospodin Fulir, Pisar Bartleby, Dijalozi, Maratonci, Fiškal, Dnevnik Očenašeka, Diogeneš, Dosje, Prosjaci i sinovi, Nikola Tesla, Smrt Tome Bakrana, Kiklop, Velo misto, Buža, Putovanje u Vučjak) te u dječjim serijama (Dvadeset slavnih, Zlatna nit, Jelenko). Često je nastupao i u radiodramskim emisijama (Zakrivljeni prostor).

Iznimni karakterni komičar

Osim u matičnom HNK-u, Guberina je nastupao i u drugim zagrebačkim kazalištima, na Dubrovačkim ljetnim igrama Splitskom ljetu.

- Kao karakterni komičar izniman je uspjeh ostvario u djelima R. Marinkovića: Čovjek i Don Juan (Zagrljaj), Krele i Pijanac (Kiklop), Jacobson (Zajednička kupka), Don Florijan (Glorija) i dr.; I. Brešana: Mačak i Šimurina (Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja), Tica (Svečana večera u pogrebnom poduzeću), Mate Lokas (Nihilist iz Vele Mlake) i dr. te M. Držića: Zlatikum (Skup), Maro, Ugo Tudešak, Bokčilo, Sadi i dr. (Dundo Maroje), Grižula, dr, navodi se u mrežnom izdanju Hrvatske enciklopedije LZMK-a.

Istaknuo se i kao Figaro (Beaumarchais, Figarov pir), Knez Miškin (F. M. Dostojevski, Idiot), Mikleta (M. Benetović, Hvarkinja), Bobčinski (N. V. Gogolj, Revizor), Argan (Molière, Umišljeni bolesnik), Grobar (W. Shakespeare, Hamlet), Peppin (E. De Filippo, Subota, nedjelja, ponedjeljak), Eduard (E. Ionesco, Neplaćeni ubojica), stoji u Hrvatskoj enciklopediji.

Privatno kazalište Mali hrvatski teatar Kiklop osnovao je 1997. godine, a na njegov 84. rođendan u šibenskom je kazalištu premijerno izvedena predstava "Kamo? Tamo da putujem" u kojoj je tumačio glavni lik.

Dobitnik je mnogih priznanja, među ostalim Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 2012. i Nagrade hrvatskoga glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje 2014.

Pogledajte Glumački portret koji je o Špiri Guberini napravio Ivo Štivičić:

Izvor: HRT


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij