hren

Znanstvenici su iskopali ostatke zastrašujućeg letećeg gmaza koji je nekad davno vladao nebom iznad Australskog zaleđa

Zamislite da vam iznad glave proleti masivni pterosaur s rasponom krila većim od tri odrasla čovjeka, ustima poput koplja i naličja sličnog fantastičnim zmajevima. Ovako je dinosaura Thapunngaka shawi opisao Tim Richards, doktorand Odjela za biološke znanosti na Sveučilištu u Queenslandu.

Pterosaur je, prema istraživanju, nekad davno letio iznada Australskog zaleđa - tijekom ere kad je more sezalo i prema unutrašnjem dijelu kontinenta.

'Ova stvar je bila prilično divlja' komentirao je Richards. 'Ispod sebe bi ostavljala ogromnu sjenu koja bi se nadvila nad nekim manjim dinosaurom koji grabežljivca ne bi čuo sve dok to ne bi bilo prekasno'.

Ime Thapunngaka shawi znači 'Shawov sabljoustac', svojevrsna referenca na osobu koja je dinosaura otkrila - Lenu Shawu. Ime genusa Thapunngaka inspirirano je izumrlim jezikom nacije Wanamara, jednog od izvornih australskih naroda.


Izvor: Creative Commons / Autor: Sveučilište u Queenslandu

Pterosauri su Zemljinim nebom letjeli od prije 229 milijuna godina pa sve do prije 66 milijuna godina, trenutka kad je udar asteroida eru dinosaura priveo više manje neslavnom kraju. Pterosauri se matraju se prvim kralježnjakom, stvorenjem koje ima kralježnicu, koji se vinuo u nebo. Najpoznatiji pterosaur na svijetu je rod pterodactylus, također poznat kao jedan od glavnih razloga zašto leteće dinosaure nazivamo pterodaktili.

Znanstvenici i dalje ne znaju previše o ovim drevnim stvorenjima. Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu iScience nalažu da je tajna fiziologije pterosaura njihov vrat koji je bio dulji od žirafinog te aranžiran na taj način da može nositi njihove teške glave tijekom leta. Prema prošlomjesečnom istraživanju, mnogi pterosauri mogli su letjeti odmah nakon što su se izlegli, objašnjava Cnet.

Da bi uopće mogli letjeti, ovi leteći gmazovi imali su puno tanje i krhkije kosti od ostalih dinosaura, što znači da je nalaženje dobro očuvanih fosila ovih životinja iznimno teško. Prema proučavanju fosila, Richards pretpostavlja da su glave nedavno otkrivenog gmaza bile duge do metra duljine te sadržavale 40 vrlo oštrih zubiju.

Izvor : Tportal.hr

 

KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij