smrdljivi martin

Jedni od najdosadnijih insekata uopće su definitivno smrdljivi martini. Oni, uz vinske mušice i mrave, često "napadaju" domove i maltretiraju ukućane. Najviše ih ima u proljeće i jesen, a ako puste smrad, nadrapali ste. 

Pa kako se onda možete obraniti od ovih napornih stvorenja? Rješenje nije zatvoriti sve prozore, prozračivanje je ipak nasušno potrebno, osobito u pandemijskom vrijeme. Srećom, postoji nekoliko načina da ih spriječite da vas gnjave u vlastitom domu.

Što privlači smrdljive martine?

Nekoliko je faktora koji ih jako privlače da uđu baš u vaš dom, piše Ordinacija.hr. Ljubitelji su voća, pa ako ste skloni držati voće u zdjelama na stolu, riskirate napad. Osim voća, smrdljivi martini vole i biljke te latice cvijeća.

Iako vas neće ugristi, lako se zavuku u odjeću ili kosu pa bi bilo dobro držati ih podalje od kuće. Provjerite sve potencijalne puteve kojima bi se mogli koristiti da uđu u vaš dom, poput okvira vrata i prozora, čaja ili električnih vodova. Najbolje bi bilo zakrpati sve pukotine.

Kućni pripravci mogu pomoći

Vanjsko svjetlo bi bilo bolje ostaviti ugašenim, a ako vam je potrebno, koristite se žutim žaruljama ili onima za koje se zna da ne privlače insekte.

Kućni pripravci vam također mogu pomoći u borbi sa smrdljivim martinima. Isprobajte kombinaciju vruće vode, bijelog octa i sapuna te pošpricajte mjesta na kojima se često srećete s ovim napornim životinjicama.

Foto: Ilustracija

Izvor: Net.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij