iStock 6530

U ovaj psihološki profil neće se uklopiti baš svi mali genijalci, ali ako dijete pokazuje većinu osobina, postoji mogućnost da ima i viši kvocijent inteligencije. 

Većina roditelja smatra svoje dijete genijalcem, a u ljudskoj je naravi vidjeti svoje dijete kao savršenu malenu radost koja uljepšava obiteljski život. No, psiholozi su izdvojili nekoliko zajedničkih osobina koje imaju djeca u ranoj dobi kada pokazuju prve znakove genijalnih umova. U ovaj psihološki profil neće se uklopiti baš svi mali genijalci, ali ako dijete pokazuje većinu osobina, postoji mogućnost da ima i viši kvocijent inteligencije.

Osobine malih genijalaca
Odlično pamćenje: nadarena djeca imaju nevjerojatnu memoriju i upijaju puno više informacija od svojih vršnjaka, a i jako brzo usvajaju kompleksnije ideje i teorije koje im je dovoljno objasniti tek jednom.

Sposobnost izražavanja: djeca s većim kvocijentom inteligencije obično nauče čitati do četvrte godine. Usporedbe radi, prosjek kod većine djece kada uspješno usvoje vještinu čitanja je šesta ili sedma godina. Nadarena djeca vole čitati jer im to proširuje znanje i interese.

Humor: sposobnost shvaćanja i smišljanja šala zahtjeva dobro razumijevanje jezika, društvene interakcije i dvostrukih značenja. Većina inteligentnih ljudi vrlo je dosjetljiva, a djeca koja odmalena pokazuju odličan smisao za humor vrlo će vjerojatno imati visoki kvocijent inteligencije.

Postavljaju puno pitanja: gotovo su sva djeca izrazito znatiželjna kada je u pitanju svijet koji ih okružuje, ali ona posebno nadarena postavljat će pitanja koja će im pomoći da istraže nove ideje. Imaju nezasitan apetit za učenjem i obožavaju duge rasprave o stvarima s kojima se prvi puta susreću. Često će nakon “zašto”, upitati i “što to znači”.

iStock 2

Vole razgovarati s odraslima: maleni genijalci često su frustirani ograničenjima koja vladaju u grupi njihovih vršnjaka i zato će češće razgovarati s odraslima. Učitelji bi izrazito inteligentnu djecu mogli opisati kao “samotnjake”, ali u razgovorima s ljudima koji ih shvaćaju, postaju vrlo animirani. Često ih se karakterizira i izrazom “emotivno napetima” jer imaju tendenciju preuzimanja suptilnih promjena raspoloženja koja se događaju oko njih.

 Ponekad to može dovesti do neugodnih situacija kada roditelji ili učitelji moraju djeci objasniti što se događa na način koji neće biti previše za njih. Primjerice, nadareno dijete će shvatiti tenzije između roditelja i osjetiti da slijedi njihova rastava, ali neki razlozi rastave (poput recimo prijevare) nisu prikladna tema za razgovor s onim najmlađima. Iako će roditelj osjetiti potrebu da djetetu ispriča baš sve, jer ga mališan razumije, nije ih pošteno opterećivati baš svim osobnim problemima odraslih, piše Powerful Mind. 

Pokazuju znakove perfekcionizma: pametna djeca vole raditi na vlastitom poboljšanju i odmalena pokazuju interese za planovima i ciljevima. Tipično, koncentrirat će se na školski uspjeh, ali svoje će vrijeme i trud uložiti i u osobne projekte koji će im pomoći da razviju neke druge interese. Talentirana su djeca često razočarana u sebe ako ne dostignu vlastito očekivanje i standard što se drugim ljudima može činiti nerealno. U tom je trenutku važno naučiti ih da prihvate pogreške i promašaje te prijeđu preko njih jer u suprotnom se kasnije može razviti hipersenziblnost na kritiku.

 Glazba: neka istraživanja dokazuju postojanost veze između kvocijenta inteligencije i glazbenog talenta. Čini se da bavljenje glazbom dugoročno pospješuje kognitivne funkcije što znači da veza djeluje u oba smjera. Ako vaše dijete pokazuje zanimanje za sviranje nekog glazbenog instrumenta ili pjevanje, uslišite mu želju. Možda se u mališanu skriva veliki talent!

Foto: iStock

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij