presa

Arheolozi su pronašli prvu, a vjeruju i najstariju vinsku prešu stariju od 2700 godina koja se koristila na sjeveru Mezopotamije, što se poklapa s povijesnim spisima koji govore o nagloj potražnji za vinom vladajućih elita u Asiriji.

Jedno od najstarijih carstava na svijetu, Asirija je bila smještena u sjevernom dijelu Mezopotamije, uglavnom u današnjem Iraku, ali protezala se na dijelove današnjeg Irana, Kuvajta, Sirije i Turske.

"Ovo je doista jedinstveno arheološko otkriće, jer su njime prvi put na sjeveru Mezopotamije arheolozi mogli identificirati područje proizvodnje vina", kaže  Daniele Morandi Bonacossi, profesor arheologije na sveučilištu u Udinama i direktor projekta Zemlja Ninive u iračkom Kurdistanu.

Postrojenje je pronađeno na nalazištu Khanis blizu sjeverne iračke pokrajine Dohuk, a vrijednost počiva napose u povijesnom kontekstu, kaže Bonacossi.

Asirijski spisi govore o povećanoj potražnji za vinom, posebno na carskom dvoru i među širom elitom. Vino se posluživalo tijekom brojnim obreda bogatih elita.

Arheobotanički ostaci pokazali su širenje vinograda u tom području u rečenom razdoblju. 

"U kasnom periodu Asirije, između 8. i 7. stoljeća prije Krista, dramatično je porasla potražanja za proizvodnjom vina", kaže Bonacossi. "Asirski carski dvor tražio je sve više i više vina". 

Otkriće uključuje 14 postrojenja za proces dobivanja vina u planinama. U gornjim, četvrtastim bazenima ljudi su prešali grožđe gazeći ga nogama, a sok se cijedio u donje kružne bazene.

Mošt se zatim skupljao u velike vrčeve gdje je fermentirao i prodavao se na veliko. 

Za nalazište je zaslužna skupina talijanskih arheologa sa sveučilišta iz Udina u suradnji s odjelom za antiku iz Dohuka.

Znanstvenici sada žele uvrstiti to nalazište na UNESCO-ov popis svjetske baštine.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada