radijator

Cijene energenata divljaju, a sezona grijanja je pokucala na vrata. Iako iz vlade poručuju kako troškovi grijanja za građane još neko vrijeme neće rasti u nebesa, važno je znati svaki trik kako bi postigli uštede.

Sezona grijanja je nemilosrdno pokucala na vrata, ovoga puta sa sve glasnijim pričama o skupim energentima koji na globalnoj razini uzrokuju rast potrošačkih cijena. Iz vlade poručuju kako će građani još neko vrijeme, što se tiče računa za grijanje, biti zaštićeni, ali što će se događati nakon toga prepustimo sutrašnjici.

Štedimo li kada imamo upaljeno grijanje cijeli dan: “To je mit”

Stranica LADBible, koja često piše o takozvanim trikovima za život, pita svoje čitatelje koji koriste centralno grijanje što je bolje – ostaviti ga da lagano radi cijelog dana ili povremeno paliti i gasiti kako bismo postigli uštede. Oni su pitali stručnjake za štednju koji kažu da ništa nije tako jednostavno. Što se tiče opcije da se grijanje ostavi tokom cijelog dana na nešto nižoj temperaturi i ušteda – stručnjaci kažu da se radi o mitu, ali dodaju da ga ne mogu opovrgnuti.

Imati upaljeno grijanje samo onda kada vam treba, na dugim stazama, je najbolji način za uštedu energije, a samim time i novca. Ako imate termostat samo ga postavite na određenu “gornju granicu”.

Ključna stvar koju morate razumjeti jest da vi zapravo želite potrošiti što manje energije. Jedan dio potrošene energije vam konstantno “curi” iz doma, a koliko curi ovisi o vašoj izolaciji. Ako imate grijanje upaljeno cijeloga dana gubite dio energije cijeli dan, tako da je bolje paliti grijanje samo onda kada vam treba”, navode stručnjaci s Energy Saving Trusta u svom blogu.

Neki se i ne slažu

Međutim, neki stručnjaci se ne slažu i zagovaraju da se grijanje može imati upaljeno tijekom cijeloga dana ali iz posve drugog razloga. Oni zagovaraju teoriju prema kojoj biste radijatore trebali odvrnuti do maksimuma, a na samom bojleru grijanje smanjiti na minimum:

“Problem sa sporadičnim paljenjem i gašenjem grijanja je što kod svakog gašenja dolazi do kondenzacije koja se skuplja na zidovima. Vlaga u zidovima također odvlači toplinu iz vašeg doma što znači da vam energija nešto brže izlazi iz stana što dovodi do veće potrošnje”,  piše LADBible.

Kao kompromis navode naprednije postavke termostata prema kojima grijanje možete upaliti nekoliko sati ranije nego što vam je potrebno da se prostor lagano zagrije, a ako planirate na dulje vremena izlaziti iz kuće svakako ga ugasite kako ne biste trošili energiju uzaludno.

Foto: Unsplash
Izvor : Mirovina.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada