krumpir cuvanje

Ako se krumpir čuva na temperaturi iznad 12°C stupnjeva, brže će dehidrirati što će smanjiti njegov rok trajanja. Čak i pod manje idealnim uvjetima, krumpir može izdržati nekoliko tjedana.

Osim što se može pripremiti na razne načine, za razliku od većine proizvoda može se čuvati tjednima ili čak mjesecima. Iako je krumpir općenito poprilično otporan, postoje ispravni i krivi načini za njegovo skladištenje.

Bez obzira imate li crvenkaste, gurmanske ili slatke krumpire, sve vrste treba pohraniti na način koji je predstavljen u nastavku teksta kako bi dobili najduži mogući rok trajanja.

Koliko traje krumpir?

Rok trajanja krumpira doista ovisi o tome kako je pohranjen. Svježi krumpir bez mrlja koji se čuva u idealnim uvjetima može se čuvati i do nekoliko mjeseci.

Ako se krumpir čuva na temperaturi iznad 12°C stupnjeva, brže će se dehidrirati što će smanjiti njegov rok trajanja. Čak i pod manje idealnim uvjetima, krumpir može izdržati nekoliko tjedana.

Najbolji način skladištenja krumpira

Slijedite ovih pet savjeta kako biste pravilno pohranili krumpir:

  1. Birajte dobar krumpir. 'Skladištenje krumpira počinje u supermarketu' kaže Frank Muir, predsjednik i izvršni direktor Komisije za krumpir u Idahu. Potražite krumpir bez mrlja, bez posjekotina, tamnih mrlja ili mekih udubina. Krumpir bi trebao imati ujednačenu teksturu kože s minimalnim, plitkim rupama i bez zelene boje. Krumpir s mrljama se brže kvari u skladištenju.
  2. Neka bude suh. Iako bi moglo biti primamljivo isprati prašnjave krumpire prije skladištenja, oduprite se tom porivu. Vlaga se lako može uhvatiti na kožicu krumpira i stvoriti previše vlažno okruženje, što uzrokuje miris plijesni i brže starenje. Muir preporučuje da ih 'pohranite takve kakvi jesu i operete ih samo kada su spremni za korištenje'.
  3. Stavite ih u košaru ili vrećicu. Još jedna tajna za očuvanje svježine krumpira je pravilna cirkulacija zraka. Naime, krumpiri se često prodaju u mrežastoj vrećici koja omogućuje ulazak i izlazak zraka. U tom slučaju ih možete ostaviti pohranjene u toj vrećici. Inače, Muir preporučuje stavljanje krumpira u 'dobro prozračenu košaru ili zdjelu kako bi zrak cirkulirao oko njih'. Otvorena papirna vrećica je također korisna ako nemate ništa drugo pri ruci.
  4. Pronađite hladno, tamno mjesto. Krumpir se uzgaja u podzemlju i vole da su uvjeti što bliži takvima – tamni i hladni. Optimalna temperatura za skladištenje krumpira je između 7°C i 12°C stupnjeva tako da je podrum idealan. Ako nemate hladan podrum, držite krumpir na najmračnijem i najhladnijem mjestu. Muir kaže da je idealno rješenje 'ostava koja nije ni blizu izvora topline kao što su mjesta u blizini štednjaka ili perilice posuđa. Također će poslužiti i ormar ili čak garaža tijekom određenih mjeseci u godini'. Bez obzira na sve, ne čuvajte krumpir u hladnjaku.
  5. Rotirajte zalihu. Svaki put kada posegnete za krumpirom, provjerite zalihu i okrenite je kako biste spriječili stvaranje modrica. Provjerite ima li krumpira koji se počinje kvariti i potrošite ih te stavite novije krumpire na dno.

Ne stavljajte krumpir u hladnjak

Čuvanje krumpira u hladnjaku nije nikako dopušteno.

- Kada se krumpir previše ohladi, njegov se sadržaj škroba pretvara u šećer te se tako stvara krumpir slađeg okusa i mijenja se njegovo ponašanje pri kuhanju - kaže Muir.

Čak i ako je vaš dom previše topao za idealno pohranjivanje krumpira, bolje ćete rezultate postići ako ga stavite na najhladnije i najtamnije mjesto koje možete pronaći nego ako ga stavite za hladnjak.

Pretvorba škroba u šećer je također razlog zašto se sirovi krumpir ne smrzavaju baš najbolje. Ako želite koristiti zamrzivač za dugotrajno skladištenje, narežite ga ili nasjeckajte i blanširajte prije zamrzavanja za najbolje rezultate. Prije zamrzavanja pustite krumpir da se potpuno ocijedi i upotrijebite ga u roku od nekoliko mjeseci, piše Insider.

Foto: Fotolia

Izvor: 24sata.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada