peter bogdanovich

Peter Bogdanovich, hvaljeni novoholivudski redatelj filma "Posljednja kino predstava", preminuo je u 82. godini, objavio je u četvrtak njegov agent.

Bogdanovich je u počecima bio filmski kritičar, a redateljsku karijeru je započeo 1968. filmom "Mete", nakon čega je 1971. uslijedila Posljednja kino predstava.

Taj film o odrastanju tinejdžera u jednom gradiću u Teksasu, s Jeffom Bridgesom i Timothyjem Bottomsom u glavnim ulogama, imao je osam nominacija za Oscara,  a na kraju je osvojio dvije te prestižne nagrade - Cloris Leachman ju je dobila za najbolju žensku, a Ben Johnson za najbolju mušku sporednu ulogu.

Nakon daljnjih uspjeha ranih 1970-ih, kao što je komedija s Barbrom Streisand "Što te tata pušta samu?" i "Mjesec od papira", koji je glumici Tatum O'Neal, kao najmlađoj natjecateljici ikad, donio Oscara sa samo 10 godina, Bogdanovicheva karijera doživjela je nagli pad.

Uslijedilo je više promašaja, uključujući dramu "Daisy Miller" i komediju "Napokon ljubav", piše AFP.

Bogdanovich je imao aferu s Playboyevom manekenkom Dorothy Stratten, koju je ubio njezin suprug prije objavljivanja Bogdanovicheva "Svi su se smijali", u kojoj je glumila uz Audrey Hepburn.

Oženio je nakon toga njenu mlađu polusestru, no doživio je bankrot te se iz Los Angelesa vratio u New York, gdje se opet posvetio pisanju filmske kritike.

U kasnijim godinama, Bogdanovich je mlađim generacijama postao poznat po nekim glumačkim ulogama, uključujući psihijatra Tonyja Soprana u "Sopranosima" i DJ-a u "Kill Billu", redatelja Quentina Tarantina.

Bogdanovich je rođen u Kingstonu u New Yorku 1939. godine, od oca Borislava Bogdanovicha porijeklom iz Srbije i majke Herme Robinson, koja je bila židovskog porijekla.

"Shrvan sam. Bio je divan i velik umjetnik. Nikada neću zaboraviti premijeru "Posljednje kino predstave" kojoj sam nazočio", rekao je Bogdanovichev suvremenik, redatelj Francis Ford Coppola u izjavi za AFP.

Bogdanovicheva kći Antonia Bogdanovich medijima je rekla da je njen otac preminuo prirodnom smrću.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno