mikrovalna

Iako je podgrijavanje smrznute hrane jednostavan i brz način za spremanje obroka, opasnost leži u onim dijelovima koji ostanu hladni prilikom zagrijavanja.

Realno, tko ima vremena i volje kuhati obilne ručkove ili večere nakon posla? Većinu vremena lakše je samo ubaciti smrznuti obrok u mikrovalnu pećnicu, ali pri tome treba paziti da se hrana ravnomjerno zagrije. 

Mikrovalovi su, naime, efektivni za zagrijavanje hrane, ali ne zagrijavaju jednomjerno sve. To je zato što su molekule vode koje se nalaze u smrznutoj hrani imobilizirane kristalićima leda, što ne dozvoljava da se toplina jednako distribuira po obroku. Zbog toga neki dijelovi ostaju hladni, a njima se mogu nalaziti bakterije, što onda može dovesti i do trovanja hranom.

Kako biste to izbjegli i kako biste osigurali da se hrana jednako zagrije, bitno je na pola zagrijavanja zaustaviti mikrovalnu te sve dobro promiješati ili velike komade okrenuti. Američko ministarstvo poljoprivrede također preporučuje zagrijavanje hrane u mikrovalnoj pećnici dok ne dosegne najmanje 74 stupnjeva u cijelom jelu, piše Eat this.

Izvor: 24sata.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno