hren
VINARI PREDSTAVILI, GOSTI KUŠALI
U sklopu projekta „Strategija brendiranja Splitsko-dalmatinske županije“, u Kaštel Kambelovcu kod kule Cambi upriličeno je Prvo kušanje vina od crljenka kaštelanskog na kojem je svoja vina predstavilo petnaest vinara i vinarija iz Kaštela, Trogira, Dubrovnika i drugih područja Dalmacije.

Glavni organizatori ove večeri bili su udruga Kaštelanski crljenak i Rera, agencija za razvoj Splitsko-dalmatinske županije čiji je direktor Srećko Radnić, ovom prigodom zahvalio svim proizvođačima vina bez kojih se sve ovo ne bi moglo održati te županu Anti Sanaderu, Odjelu za gospodarstvo u županiji, Institutu za jadranske kulture, Poljoprivrednoj zadruzi i domaćinu gradonačelniku Berketu na potpori koju su im pružili u razvijanju brenda čija priča prelazi okvire Kaštela, Dalmacije i Hrvatske.

Svoja su vina u Kambelovcu predstavili Zlatan Plenković, Nikša Mimica, Ivica Arnerić, Ivica Radunić, Jakša Bedalov, Ivan Kovač, Dražan Krolo, Ivica Kovačević, Konavle d.o.o., Jordan Tadin i Ivo Bedalov te vinarije Tilia, Korta Katarina, Bura i Grabovac

- Ovaj smo brend počeli razvijati prije nekih osam godina dijeljenjem prvih sadnica zainteresiranim vinogradarima. Danas kroz fondove i poticajnim sredstvima sa samo 3% kamata, nastojimo stvoriti uvjete za širenje ovog brenda, a da smo na pravom putu pokazuje i činjenica da je 80% proizvođača vina koji su ovdje večeras korisnici tih istih sredstava – kazao je o poticajima vinogradarima i vinarima župan Ante Sanader.

.

Okus mekši od plavca malog

Među onima koji su ove večeri kušali vina bio je i Goran Zdunić iz Instituta za jadranske kulture koji je ustvrdio da je većina vina dobra pa čak i odlična.

- Vina od kaštelanskog crljenka imaju nešto mekši okus od recimo plavca, a osjeti se voćna aroma kupine i maline te će biti zanimljivo vidjeti kako će ga potrošači doživjeti. Vjerujem da će biti prihvaćeno jer radi se o sorti koja je iznimno cijenjena u svijetu pa zašto ne bi bila i ovdje, posebno ako znamo da je oplemenjena specifičnostima našeg podneblja.

Vinari koji su se večeras predstavili usko surađuju sa stručnjacima u ovom području, a zanimanje za crljenak je veliko pa već sad imamo između 50 i 100 ha površina zasađenih ovom sortom loze. Naravno, nisu svi vinogradi u priobalju, imamo ih i u Zagori, poput onog Dražana Krole s nekoliko tisuća trsova u Trilju pa će u budućnosti biti zanimljivo vidjeti i koje će od njih imati bolje karakteristike – zaključio je Zdunić.

Među gostima ove večeri bili su i predstavnice Regionalne agencije za razvoj Dubrovačko-neretvanske županije direktorica Melanija Milić i Helena Kangjera koje su izrazile zadovoljstvo što se i u njihovoj županiji, uz već poznata brendirana vina uglavnom od plavca malog, stvara i novi brend vina od crljenka, što će kažu one, biti odličan dodatak vinskom turizmu koji se godinama razvija na njihovom području.

 

Kako su cijele večeri najčešće spominjane riječi bile brend, crljenak i Kaštela, o njima je svoj stav imao i gradonačelnik Josip Berket.

- Kaštelanski crljenak ima veliku šansu postati prepoznatljivi brend, a hoće li se u tome potpuno uspjeti ipak ovisi o ljudima koji će na tome raditi i samim proizvođačima. Treba napomenuti da iako situacija u okolišu u ovom trenutku nije naklonjena proizvođačima jer teško se baviti poljoprivredom na zemljištu čija je vrijednost 200 eura i više, ovi su ljudi pokazali da se ipak može.

Također je potrebno u cijeli proces aktivirati što više ljudi, uložiti mnogo znanja, rada i ljubavi i vjerujem da uspjeh neće izostati, a mi ćemo dobiti jedan pravi kaštelanski brend.

Večeras „Večer otvorenih konoba“

Nakon kušanja vina od crljenka Kaštelani će već večeras (subota) 21. kolovoza s početkom u 20 sati na Večeri otvorenih konoba kod kule Cambi, moći kušati i ostale vrste vina i različite proizvode od vina nastale u kaštelanskim konobama desetak vinara. Događaj koji vrijedi posjetiti.


KOMENTARI: