hren
U ORGANIZACIJI RERE I ŽUPANIJE
Javna ustanova ReraSD i Splitsko-dalmatinska županija priređuju drugo Kušanje vina od Crljenka kaštelanskog koje će se održati u srijedu, 7. ožujka 2012. s početkom u 16:00 godine na Sajmu Gast na splitskom Žnjanu.

Cilj priredbe je okupljanje i kušanje vina, razmjena iskustava proizvođača vina i predstavljanje kvalitete vina od te autohtone hrvatske sorte. Svoja vina od Crljenka kaštelanskog će izlagati poznati vinari iz dalmatinske regije.

Drugo Kušanje vina nastavak je aktivnosti na predstavljanju vina od Crljenka kaštelanskog i dio mnogo značajnije priče o dalmatinskom brendu koji svojom snagom i kvalitetom može parirati svjetski poznatom zinfandelu i koji je značajni dio Strategije brendiranja Splitsko-dalmatinske županije.

Crljenak kaštelanski je stara, gotovo zaboravljena hrvatska sorta koja u posljednje vrijeme zaokuplja domaću i stranu vinogradarsku javnost. Utvrđeno je da Crljenak kaštelanski i američka sorta Zinfandel imaju identičan genetski profil. Analiza uzorka sorte Crljenka kaštelanskog, uzete iz vinograda Ivice Radunića u Kaštel Novom, pokazala je identičan genetski profil Crljenka kaštelanskog i Zinfandela.Ta je sorta, pod imenom Zinfandel, u ranim dvadesetim godinama 19. stoljeća iz Carskog državnog rasadnika u Beču (u kojem su se nalazile brojne sorte tadašnje monarhije) prenesena u SAD, točnije na Long Island. Na sjeveroistoku zemlje je vrlo brzo postala cijenjena sorta i to najprije kao zobatica dok je u hladnijim područjima uzgajana i unutar staklenika. Tridesetak godina kasnije prenesena je u Kaliforniju u kojoj se vrlo brzo proširila i to posebno za vrijeme tzv. Zlatne groznice. Osamdesetih godina 19. stoljeća dobiva status najrasprostranjenije sorte u Americi.


KOMENTARI: