hren
ODRŽANA 9. VEČER KAŠTELANSKIH VINA
I ove godine, na 9. Večeri kaštelanskih vina, kaštelanski vinogradari i vinari imali su priliku čuti ocjene svojih vina od strane enologa, a najbolji među njima dobiti posebna priznanja i nagrade, koje su u najvećem broju ove godine otišle u ruke vinara Nevena Vuine.

I ovogodišnju Večer kaštelanskih vina organizirali su društvo za očuvanje kulturne baštine Bijaći, poljoprivredna zadruga Kaštelacoop i udruga Crljenak 2001.

Nagrade su dodijeljene u četiri kategorije, crno i bijelo vino, opolo i staro crno vino, i to među 70 uzoraka koliko je ocjenjivačka komisija ove godine zaprimila.

U kategoriji crnih vina najbolje je ono Fabjana Lisičića, drugo mjesto pripalo je vinu Dražena Radunića dok je trećeplasirano vino ono iz konobe Ante Kuzmanića. U kategoriji bijelih vina pobjeda je pripala Jakši Bedalovu ispred Borisa Gruice i Emila Novaka. U kategoriji opolo najbolje je ocjenjeno vino Ivana Novaka, drugo je vino Joška Žanića, a treće Dragana Grgantova. Među starim crnim vinima prva dva mjesta pripala su Nevenu Vuini za dva različita crna vina, dok je treće mjesto pripalo Jakši Bedalovu.


Dožupan Vicko Haladić i Neven Vuina

Apsolutni šampion 9.večeri kaštelanskih vina je Neven Vuina sa starim crnim vinom, a priznanje je dobio od župana Ante Sanadera uz kojega su nagrade još dijelili i gradonačelnik Josip Berket, zamjenica gradonačelnika Marinka Parčina,dogradonačelnik Marinko Kovačev kao i dožupan Visko Haladić.

Nagrađeni su i ove godine dobili zanimljive poklone, od inox bačava, preko nožica kovačije „Bašo“ i gnojiva do praznih boca za flaširanje vina.

Ovom prilikom sve nazočne je pozdravio Milivoj Novak iz društva „Bijaći“, a predsjednik „Bijaća“ Tonči Burić nazočnima je ukratko ispričao povijest kaštelanskog vinogradarstva i vinarstva te njegov doprinos kaštelanskom gospodarstvu kroz stoljeća.
Gradonačelnik Berket zahvalio je vinogradarima i vinarima na uloženom trudu, a nagrađenima posebno čestitao na uspjehu.
U zabavnom dijelu cijelog programa ove je večeri nastupila klapa Neverin i sastav Cetina iz Splita.


KOMENTARI: