hren

U GOSTIMA KOD TONČA KOVAČA
Znatiželja da saznamo što se krije iza zanimljive oznake „Vinski podrum“ u Kaštel Sućurcu, ali i namjera da naš blagdanski stol obogatimo dobrom kapljicom, naveli su nas da pokucamo na vrata jednog od mlađih kaštelanskih vinara, Tonča Kovača, koji je u proizvodnji i plasmanu svojih vina, otišao korak dalje od mnogih starijih i iskusnijih vinara.

Malo poviše Gospice, uz staru Jugovinilsku prugu smještena je kamena obiteljska kuća, za koju se, već na prvi pogled može kazati kako je drugačija od ostalih u susjedstvu. Uz to, Kovačeva kuća nije tek kuća, jer za razliku od drugih ima i „vinski“ kompleks objekata, cijeli pogon za proizvodnju vina te vinski podrum.
No, svi ti objekti nisu tu tek tako, već zbog Kovačevog izbora posla kojim se bavi, a kojim  se je nekada bavio i njegov djed, vinogradarstva i vinarstva.

Sorta u koju se isplati ulagati

Iako se u svom životu bavio različitim poslovima, uvijek se kroz njegov život provlačilo bavljenje poljoprivredom,  prvo plastenicima, a potom i vinogradarstvom.
Prije nešto više od 5 godina prodao je jedan veliki obiteljski vinograd i dobiveni novac uložio u ostale vinograde, čime je odredio svoj daljnji životni put.
Tako u ovom trenutku obrađuje ukupno 28 tisuća kvadrata zemljišta, na kojem se nalazi oko 200 maslina i 12 tisuća loza. Od toga je 3 tisuće plavca malog, a 9 tisuća kaštelanskog crljenka, koje se nalaze u jednom starijem i više mladih vinograda.

- Na crljenak sam se odlučio jer je on kaštelanski brend, i za sve vinare jedna potpuno nova sorta, pa je izazov  istraživati je, proučavati i učiti kako se prema njoj ponašati. Iako sam u jednom trenutku bio u nedomici, ostaviti se crljenka i posvetiti plavcu malom, danas mi je drago što to nisam uradio, jer se ova sorta pokazala kao dobra i ona u koju se isplati ulagati – kazao je Kovač, ustvrdivši da mu osim učenja o crljenku treba još učiti i o vinarstvu, jer tek kad se uhvatio tog posla, shvatio je koliko malo zna.

Među najboljim podrumima

Nakon berbe  Kovačevo grožđe završi u njegovoj vinariji, koja je jedna od najboljih podruma u Hrvatskoj, sa zatvorenim sistemom fermentacije, mogućnošću grijanja i hlađenja, sa sterilnim sustavom za malolaktičku fermentaciju i nizom drugih mogućnosti. Kapacitet podruma, u koji je uloženo oko 120 tisuća eura, je 20 tisuća boca, a ovaj će kaštelanski vinar, kada mu vinogradi budu davali svoj maksimum, iz njih proizvoditi oko 13 tisuća boca, zbog čega razmišlja o aktiviranju  još dijela zemljišta kojeg danas ne obrađuje. Isto tako, odlučan je da u proizvodnju u njegovom podrumu ulazi isključivo grožđe s njegovih loza.

No do maksimuma uroda Kovač će još trebati pričekati jer se radi o mladim vinogradima pa je  iz berbe 2011. godine proizvedeno oko 3 tisuće boca vina, koje je prošlo sve potrebne analize i ocjene stručnjaka u Zagrebu. Od ovogodišnje berbe u bačvama se nalazi približno 4,5 tisuća boca, a već slijedeće godine moglo bi ga biti i znatno više.

- Poanta u svemu ovome je napraviti dobro vino, jer koliko vino bude dobro toliko će se dobro i prodati te donijeti korist onome tko ga proizvodi – zaključuje Kovač.

Nove ideje o plasmanu

No svjestan je ovaj vinar da je proizvesti dobro vino ipak tek jedan segment dobre prodaje, dok je drugi onaj kako ćete svoj proizvod predstaviti i približiti ljudima.
Upravo zato, Kovač je ponosan na svoju suradnju s jednim od većih zagrebačkih restorana kojima vino prodaje u veleprodaji i gdje je nedavno održana zanimljiva prezentacija Kovačevog crljenka „Putalj“, uz nastup klape Podvorje u kojoj ovaj vinar pjeva.

Korak dalje Kovač je napravio i u približavanju svog vina zainteresiranim kupcima iz „svog susjedstva“, pa je napravio manji vinski podrum, izuzetno ugodnog ambijenta, u kojem se vino „Putalj“ može kušati i potom kupiti. No, njegovo ideje o zanimljivom plasmanu vina na tržište, nisu tu stale. Nedavno je započeo projekt Vinotoče, u kojem će u sklopu vinarije urediti dio na otvorenom i dio u zatvorenom prostoru u koji će organizirano dolaziti skupine turista te kušati vino.

- Uskoro očekujem dozvolu za Vinotoču kako bi već slijedeće sezone mogao ugostiti prve skupine turista. Osim toga ideja mi je da jednog dana otvorim i vinoteku šireg smisla, u kojoj bi ponudio i vina drugih proizvođača – najavljuje Kovač.

A neki od turista koji se odluče posjetiti ovu vinariju te kušati vino, za koje su naša nestručna ali osjetljiva nepca zaključila da je među boljim crljenkom kojeg smo probali, možda budu imali priliku kušati i maslinovo ulje ovog Kaštelanina, koje kao i vino zaslužuje visoke ocjene te je dokaz da su Kaštela bogatstvo prirode i ljudi.

Foto: D. Kovač


KOMENTARI: