hren

BIRAJMO NAJBOLJI VINOGRAD I MASLINIK 2013
Uzgradi Županije prošlog tjedna  je održano svečano proglašenje najboljih vinograda i maslinika za Splitsko – dalmatinsku županiju u natjecanju pod nazivom “Birajmo najbolji vinograd i maslinik 2013″.

Projekt se pod pokroviteljstvom Županije provodi već 22 godine zaredom sa ciljem poticanja poljoprivrednika.

U skupini pobjednika za vinograde, među ostalim kandidatima, nalaze se i Ivica Ljubenkov iz Kaštel Gomilice za uzorni novosagrađeni vinograd Kaštelanskog polja i Ivan Medić iz Kaštel Štafilića za najbolji rodni vinograd Kaštelanskog polja. U skupini pobjednika za maslinike, jedno od priznanja pripalo je i Vladi Perišinu iz Kaštel Kambelovca, za najbolji rodni maslinik Kaštela.

Povjerenstvo za provedbu natjecanja, sastavljeno od stručnjaka iz vinogradarstva i maslinarstva, obišlo je sve prijavljene vinograde i maslinike u Županiji i proglasilo pobjednike u više kategorija.

Zvonko Majić iz Vinjana Donjih dobio je nagradu za najbolji mladi maslinik Zagore, za rekordni urod maslina od 20 tona nagradu je zaradio Ivo Lučić Kompozitor iz Jelse, dok su za uzorno održavanje školskog maslinika nagrađeni učenici OŠ Slatine udruženi u Učeničku zadrugu Prizidnice.

U kategoriji najboljih maslinara po područjima su: Jadran Bekavac iz Brela, Franjevački samostan Zaostrog, Ivo Milavić iz Zvečanja, Lada Vušković iz Supetra, Đorđan Gurdulić iz Jelse, Vlade Perišin iz Kambelovca, Miranda Matijaš iz Pozorca te Ante Dorić iz Slatina.

Najbolji ekovinograd u Županiji ima Marko Plichta iz Komiže, najbolji vinograd Ante Tomić iz Jelse. Među nagrađenima po područjima su: Podrumi Šimunović iz Glavine Donje, Ante Franić Srdela iz Dusine, Goran Filipović iz Brela, Ante Kutleša iz Trilja, Ivica Ljubenkov iz Gomilice, Ivan Medić iz Štafilića i Ivica Mihovilović iz Škripa.

Najboljim maslinarima i vinogradarima su uz ostale čestitali: zamjenik župana Luka Brčić, pročelnik za gospodarstvo, razvitak i obnovu Anđelko Katavić, predsjednica Udruge Lijepa naša Kaštela Ivna Bućan i rukovoditeljica Poljoprivredno savjetodavne službe u Splitsko-dalmatinskoj županiji Danica Tadin .

Izvor: Kastela.hr, Dalmacija.hr


KOMENTARI: