hren

DINAMIČAN I ZANIMLJIV DOKUMENTARAC
Nekoliko desetaka Kaštelana, koji su se u petak odazvali pozivu društva „Bijaći“ na projekciju filma „Dossier Zinfandel“, nisu požalili, jer film koji je izašao iz radionice dokumentarne produkcije HRT-a, donio je priču o vinima i vinogradarstvu na jedan istraživački i dinamičan način, koji ih je „prikovao“ na sjedalicama u dvorcu Vitturi.

Scenarij i režiju filma potpisuje Milka Barišić, direktor fotografije je Dragan Ruljančić, montažer Zdravko Borko te tonski snimatelj Boris Harmić.

Ova ekipa ispričala je zanimljivu priču o vinu zinfandel, njegovom značaju među američkim vinoljupcima, ali i o njihovoj želji da otkriju porijeklo ove sorte, za koju i danas mnogi vole kazati, da je kalifornijska sorta vinove loze.

Priča o zinfandelu dotakla se i njegove prve proizvodnje kao rose vina, slatkog i pjenušavog, pa do njegovog preživljavanja u vrijeme prohibicije, pretpostavke da prema izgledu lista i ploda potječe iz Južne Europe i drugih zanimljivosti, a kroz film su je pričali povjesničar Charles L. Sullivan te neki od velikih američkih vinara poput Joela Petersona, Paula Drapera te Miljenka Mikea Grgicha, koji je uvijek tvrdio da zinfandel ima blisku vezu s plavcem malim.

O znanstvenom otkrivanju porijekla zinfandela govorila je Amerikanka dr. Carol Meredith, koja je u Hrvatskoj obilazila stare vinograde u potrazi za srodnicima zinfandela, a posebno sortom koja jest zinfandel.

U Hrvatskoj su na toj temi radili stručnjaci Ivan Pejić i Edi Maletić, koji su u filmu donijeli i priču o pronalasku crljenka kaštelanskog u vinogradu Kaštelanina Ivice Radunića, te njihovoj sreći kad se ustanovilo da je zinfandel, ništa drugo do crljenak kaštelanski.

No, dotaklo se u filmu još mnogo toga, od toga da su crljenak kaštelanski, primitivo, zinfandel te tribidrag koji se nekada uzgajao na omiškom području, ista sorta. O tome da su zinfandel, odnosno crljenak kaštelanski, zajedno s dobričićem pronađenim na Šolti, ustvari „roditelji“ plavca malog, te cijeli niz zanimljivosti vezanih uz lozu i vino.

Film je prikazao i dio tradicionalne berbe grožđa u kaštelanskom vinogradu, u kojoj su sudjelovali kaštelanski težaci, priču Ivice Radunića o vinogradu gdje je nađen crljenak kaštelanski kao i zanimljivosti iz svijeta kaštelanskog vinarstva, koje je ispričao Ante Vuletin.


KOMENTARI: