hren

UČENICI VINARI
Da je rujan mjesec kada u ovom dijelu svijeta ožive vinogradi i konobe, jer je vrijeme od jematve, znaju i đaci u školama, no u našoj blizini postoje i đaci koji o jematvi i proizvodnji vina znaju, osim teorije i sve praktične stvari, a to su učenici srednje škole Braća Radić u Kaštel Štafiliću.

Posjetili smo ih ovih dana i kratko zavirili u njihov vinski podrum, gdje zajedno sa svojim profesorom Živkom Skračićem prolaze faze proizvodnje vina. Iako je vinogradarska godina označena kao loša, u školi su uspjeli nabaviti kvalitetno grožđe te se nadaju i kvalitetnom vinu.

- Za naše potrebe nabavili smo grožđe iz kaštelanskih vinograda i uhvatili se posla u ovom našem podrumu. Grožđe je prošlo kroz muljaču, kako bi odvojili peteljke od zrna, što je važno za aromu vina. Sada nam slijedi stavljanje u preše. Potom ćemo dodavati kvasce, šećere i što treba, no koliko i što, to je naša tajna o kojoj ne govorimo u javnosti – s osmijehom nam je ispričao jedan od sudionika procesa proizvodnje, Bože Veljača, učenik trećeg razreda voćarsko-vinarskog-vinogradarskog usmjerenja.

Proizvodnjom vina u poljoprivrednoj školi Braća Radić bave se duži niz godina, čime na praktičan i konkretan način upoznaju učenike s ovom djelatnošću.

Profesor Živko Skračić tako je do sada u podrumu radio vino s brojnim generacijama učenika i učenica, pa nam je s ponosom kazao kako je jedna od bivših učenica ove škole, inače studentica na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, Mara Miošić, upravo sada na specijalizaciji u Kaliforniji, gdje se, u sklopu zaklade Miljenko Grgić, dodatno usavršava na području proizvodnje zinfandela, odnosno crljenka kaštelanskog.

Kao i u godinama ranije, iz školskog podruma uskoro će izaći oko 500 litara vina, koje će se spremiti u boce te tijekom godine podijeliti kao suvenir prijateljima i suradnicima.


KOMENTARI: