hren

ZAVRŠENA OVOGODIŠNJA SABATINA
Puna tri dana u Župi dubrovačkoj održavao se 24. susret vinara i vinogradara, Sabatina 2014, koju je 24. put za redom organizirao Zadružni savez Dalmacije, a među šampionskim vinima ove manifestacije našlo se i jedno kaštelansko, crljenak iz konobe Ivice Radunića.

Među 350 uzoraka, koji su se našli pred ocjenjivačkim sudom, a od kojih je 23 stiglo iz inozemstva, a ostatak iz svih krajeva Hrvatske, crljenak Kaštelanina Ivice Radunića. iz 2013., na Sabatini se okitio šampionskom titulom među otvorenim vinima, jer ovaj vinar u ovom trenutku tek očekuje Rješenje o stavljanju u promet, nakon kojeg će se vino naći u prodaji..

Inače Radunić je vinarskoj I vinogradarskoj javnosti poznatiji kao vlasnik vinograda, u kojem je pri istraživanju zifandela i njegovog porijekla i otkriven crljenak kaštelanski. Ovaj njegov uspjeh na Sabatini jedan je od većih uspjeha kaštelanskih vinara na natjecanjima..


Ivica Radunić

- Do sada sam sudjelovao na dvije Sabatine, onima u Trogiru I Splitu, sa svojim crnim vinom od plavca i babice te sam oba puta dobio zlatnu medalju za kvalitetu. Ovog puta odlučio sam se na sudjelovanje s crljenkom, koji je dobio odlične ocjene i šampionsku titulu. Ovo vino još nisam stavio u promet jer  nakon ispitivanja na Institutu za jadranske kulture vinu slijedi organoleptička analiza u Zagrebu, nakon čega očekujem iz Centra za poljoprivredu, hranu i selo, odnosno Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Rješenje o stavljanju vina u promet, kojim će se utvrditi primjerice je li vino kvalitetno ili vrhunsko te ostali segmenti nakon kojih će se vino moći naći u prodaji. Nadam se da će Rješenje stići uskoro – objasnio nam je Radunić

Na Sabatini je dodjeljeno još nekoliko šampionskih titula pa je tako šampion crnih vina Dingač 2012. vinarije Pelješki vinogradar iz Kune Pelješke, poljoprivredna zadruga Pošip iz Čare na Korčuli ovog je puta dobila nagradu za Pošip misno vino 2013, šampionom bijelih poluslatkih, slatkih i predikatnih vina proglašen je Traminac iz 2011. godine Iločkih podruma, šampion jakih alkoholnih pića je Amaro Dalmacijavina, šampion izgleda proizvoda je Plavac mali selekcija 2010, Vina Miličić iz Potomja. Najbolje zadružno vino je također iz Potomja, Dingač President Radović 2012, najbolja Malvazija je dubrovački Tezoro iz 2013. vinarije Andra Crvika, najbolje mlado crno vino je Pošip iz OPG Tonći Plenkovićiz Sv.Nedilje, a najbolje mlado bijelo vino je Cabernet Sauvignon poljoprivredne zadruge Maslina i vino iz Polače.

Rekli bi upućeni, eminentna imena kojima je Radunić svojim crljenkom stao rame uz rame,

Na Sabatini je sudjelovalo još nekoliko kaštelanskih vinara, a skoro vi kaštelanski vinari postali su vlasnici diploma i posebnih medalja za kvalitetu proizvoda.


KOMENTARI: