POLEMIKE I INICIJATIVE O NAZIVU SORTE
Izmjena zakonske regulative, prema čemu je u Pravilniku o registru vinograda i Nacionalnoj listi priznatih kultivara vinove loze izvršena promjena definiranog hrvatskog naziva sorte Crljenak kaštelanski u Tribidrag, tema je o kojoj će se govoriti u petak, 29. travnja u 11 sati, u Gradskoj vijećnici u Kaštel Sućurcu, gdje će se održati okrugli stol o inicijativi "Ja sam Tribidrag".

Kaštelanski vinari i pojedine udruge koje se bave zaštitom kaštelanske baštine nedavno su reagirali na činjenicu da je prije godinu i pol dana došlo do promjena u navedenoj zakonskoj regulativi, uputivši otvoreno pismo nadležnima i tražeči konkretno objašnjenje te upoznavanje sa zakonskim i znanstvenim činjenicama na osnovu kojih je naziv Crljenak kaštelanski postao tek sinonim naziva Tribidrag, iako je godinama bilo drugačije.

Kako bi Kaštelanima na neki način objasnili razloge, u petak će inicijativu “Ja sam Tribidrag” predstaviti profesori Agronomskog fakulteta u Zagrebu dr. Edi Maletić i dr. Ivan Pejić, koji su sudjelovali u otkriću veze Crljenka kaštelanskog i Zinfandela, a s druge strane i sudjelovali u spornoj izmjeni zakonske regulative.
Moderator skupa bit će Emil Novak a ovom okruglom stolu mogu nazočiti svi zainteresirani građani. Organizatori su udruga Crljenak kaštelanski 2001., Udruga kaštelanski Crljenak i društvo za očuvanje kulturne baštine Bijaći.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)