hren
VINKO MILAT, SAVJETNIK MINISTRA POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODNOG GOSPODARSTVA
- Još prije nekoliko godina Hrvatska je izvozila i tisuću vagona vina godišnje, prije dvije godine, 2004. izvezla je pola od toga - 524 vagona, a lani polovicu od te preostale polovice - tek 295 vagona vina. Iste te 2005. godine, kad nismo izvezli ni 300 vagona, uvezli smo čak 1337 vagona vina - kaže za Slobodnu Dalmaciju Vinko Milat, savjetnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

Pad izvoza u EU

Hrvatska je, dakle, lani u jednoj godini uvezla onoliko koliko izveze u četiri godine. Još nedavno, prije samo nekoliko godina, situacija je bila obrnuta i to je poremetilo hrvatsko tržište.

- Posebno nam opada izvoz na EU-tržište. Hrvatska je ranije izvozila vrhunska vina, ali i rinfuzo i stolna vina, i to je uglavnom išlo u Njemačku, Italiju, Bosnu... Da bismo suzbili uvoz i povećali cijenom konkurentna vina i naši proizvođači će to morati postići. Sebe radi - upozorava Milat

Grožđe se bere dok je hladnoNajavljivalo se da će, kad uđemo u EU, prva "poginuti" naša stolna i kvalitetna vina te da će se vinari i vinske kuće kojima je to osnova i najveći dio proizvodnje naći u žestokim neprilikama. Kriza je stigla i prije nego što smo postali dio europske zajednice. Europski podrumi su prepuni vina, iz svijeta u hrvatske trgovine stiže svašta, ali i posve dobro vino, uglavnom bolje od naših stolnih, i prodaje se po nižim cijenama nego naša vina te kategorije. Kako se uopće u Hrvatsku uvoze vina?

- Sa zemljama EU-a imamo kvote, a s drugim zemljama bilateralne ugovore. K tome carine nisu toliko velike da se ne bi isplatilo uvoziti.

- Raste li prodaja vina u Hrvatskoj? Piju li Hrvati više vina kad je uvoz toliko porastao?

Vrag odnio šalu

Grozd- U Hrvatskoj ne raste prodaja vina. Uvijek se isto pije, ali je sad vrag odnio šalu i naši vinari moraju pamet u glavu. Stižu nam strana, relativno korektna i puno jeftinija vina. Istina je da je kvaliteta vina kod nas izuzetno napredovala u odnosu na raniju kvalitetu, ali ne i u odnosu na tuđa vina. To se ne odnosi na kategoriju vrhunskih vina. Za naša vrhunska vina po svijetu nema problema, ona su i po svjetskim standardima vrhunska - kaže Vinko Milat.

Uočavajući opasnost, velike hrvatske vinske kuće pokušavaju se što brže osposobiti za utakmicu s uvoznim vinima. Tržište se svom nesmiljenošću prelilo i na ove strane i više se ni u Hrvatskoj ne igra domaća nego svjetska utakmica.

Shvaćajući da loše vino više nigdje ne prolazi i da ga se ne može više ni prodati ni darovati, veliki vinari su uoči ove berbe upozorili vinogradare da je prošlo vrijeme "socijale", da im neće otkupljivati sve ponuđeno, da im više ne treba bilo kakvo grožđe te da to ubuduće imaju na umu. Što se zapravo promijenilo uoči ove berbe?

- Promjena je u tome što su se već izdiferencirali veliki, mali i srednji proizvođači. Veliki proizvođači vina, njih deset, drže 75 posto hrvatske proizvodnje vina. Oni su se organizirali i traže ono što im treba da bi sudjelovali u tržišnoj utakmici. Srednjih proizvođača vina u cijeloj Hrvatskoj ima 50-ak i oni proizvode i prometuju 15 posto ukupne hrvatske proizvodnje vina. Oko tisuću malih vinara proizvodi tek deset posto od ukupne količine hrvatskog vina - kaže Vinko Milat.

Tisuće Plenkovića

VinoDodaje da oko 50 vagona hrvatskog vrhunskog vina godišnje ide u izvoz.

- Preklani je to bilo oko 10 posto od hrvatskog ukupnog izvoza vina. Međutim, stanje nam je posebno loše sa stolnim vinima. Naša sumnja je da se veliki dio stolnih vina u Hrvatskoj patvori. I krenuli smo u akciju da tome stanemo na kraj. Za dobro sviju. Da bismo suzbili uvoz, moramo imati kvalitetna i konkurentna vina. Stalo nam je da zaštitimo naše vinogradare i vinare i učinit ćemo sve što možemo. To rade i druge zemlje. Ali treba nam više rada i neće nam onda biti lakše nego - teže. Takva su vremena. Treba nam dvije tisuće Zlatana Plenkovića, a ne tisuću mutikaša.

Obitelj može živjeti od najmanje pet vagona vina

- Da bi jedna obitelj mogla živjeti od vinograda, morala bi proizvesti najmanje pet vagona vina. Svaki proizvođač koji prodaje vino mora imati rješenje o puštanju vina u promet i platiti porez državi. A proizvođači grožđa moraju biti upisani u upisniku. Prema uvidu Hrvatskog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, 95 posto naših vinara prodaje izuzetno male količine vina, manje od pet vagona - veli Milat.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • (Gost)

  OLI ĆE OSTAT BEZ VINA

  oko 14 godina prije
 • NASAMARENI (Gost)

  SVI BI MUKTE PILI, A TI LUDI PAŠKO KOPAJ!
  ZATO, UČINIMO NEŠTO, I POKRENIMO OVU
  ŽABOKREČINU. :upset pretvorimo u :)

  oko 14 godina prije
 • petryshka (Gost)

  dsfdsfsdf

  oko 14 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara