hren

VINA SVE KVALITETNIJA, VINARI SVE ZADOVOLJNIJI
Odležano crno vino, berba 2015. godine, Ivana Kovača Matele, po odluci stručne komisije, najbolje je vino 15. Večeri kaštelanskih vina, koju je i ove godine organiziralo društvo Bijaći i udruga Kaštelanski crljenak.

Ove su godine, na poziv organizatora, kaštelanski vinari donijeli na ocjenjivanje 71 uzorak vina, koji su se natjecali u kategorijama crno i bijelo vino te opolo, berba 2017.m odležano crno vino te u nacionalnom natjecanju za najbolje vino od crljenka kaštelanskog, s dozvolom za prodaju, u kojem su sudjelovali i proizvođači izvan Kaštela.

- Komisija je zaprimila i analizirala 16 uzoraka bijelih vina, 13 opola i 24 crna vina iz prošlogodišnje berbe, 9 odležanih crnih vina te 9 uzoraka vina od crljenka kaštelanskog. Na kraju je bilo nekoliko odbačenih uzoraka, ali moglo bi se zaključiti da se u posljednjim godinama u Kaštelima stvara značajan broj kvalitetnih vinara, koji iz godine u godinu proizvode sve bolja vina. No, isto tako vidljivo je da se pojedini nedostaci kontinuirano ponavljaju, što znači da je u pojedinim segmentima potrebna i dodatna edukacija – kazao je ove večeri Emil Novak, koji je s Milivojem Novakom bio i domaćin večeri.

Najbolje odležano crno vino Ivana Kovača osvojilo je na ovom natjecanju 84 boda, a u toj kategoriji drugo je mjesto pripalo Ivici Raduniću s 82 boda, dok su treće mjesto sa 81 bodom podijelili Dražen Zanki i Vlado Perišin. Ovim vinarima pripale su i zlatne diplome.

U kategoriji mladih crnih vina najbolje je vino Jakova Bedalova sa 83 boda, dok su Anton Kovačev i Vlado Perišin bili drugi i treći s osvojenim 81 bodom. Njima je također pripalo zlato.

Među opolima iz prošle godine 83 boda i zlato osvojilo je vino Mladena Kuzmanića, dok je srebro za osvojenih 78 i 77 bodova, pripalo Vladi Perišinu i Draganu Grgantovu.

Najbolje bijelo mlado vino proizveo je Ivica Milan te osvojio zlato i 82 boda, drugi je Ivan Kovač sa srebrom i 78 bodova, dok su treće mjesto podijelili Mladen Kuzmanić i Vlade Perišin sa srebrom i 77 bodova.

- Pitaju me koja je tajna proizvodnje dobrog vina. Nema tu tajne, vino se radi iz ljubavi, na tradicionalni način i uz neka nova saznanja. Oko vina se puno trudimo i uvijek ga radimo na isti način, no ono svaki put ispadne drugačije, jer vino je poput živog bića koje ti vrati kad mu daješ iskreno i sa srcem. U ovom slučaju radi se o sorti plavac mali, probranom grožđu, nešto kasnije berbe - komentirao je razloge kvalitete svog vina Kovač.

U sklopu nacionalnog natjecanja za najbolje vino proizvedeno od crljenka kaštelanskog, prvo mjesto pripalo je crljenku vinarije Zlatan otok, drugo mjesto Jakovu Bedalovu, dok su treće mjesto podijelili Ivica Radunić, Marin Milan i Ivan Matela.

Najbolji vinari ovom su prigodom dobili i vrijedne poklone, a diplome su im uručili čelni ljudi Grada Kaštela i predstavnici Splitsko-dalmatinske županije.

Komisija koja je ocjenjivala vina radila je u sastavu Goran Zdunić, Velinka Runjić, Ante Grubišić, Dragana Šulentić, Viktor Zdilar, Marina Pavlović, Ana Mucalo i Stipe Ivić.

Foto: Ante Majić (PGK)


KOMENTARI: