hren
U Stomoriji u Kaštelima su u srijedu 26.06.2007.  podijeljene diplome vinarima-vinogradarima, koji su pohađali nastavu u trajanju od šest tjedana u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Sinj. Vinogradarsku školu uspješno su završila šezdeset I dva polaznika s područja Kaštela, Splita, Solina i Trogira, koji su sada i stručno osposobljeni za bavljenje vinogradarstvom, a na policama trgovina se može naći vino proizvedeno od grožđa iz njihovih vinograda.

Među polaznicima Vinogradarske škole, na čijim su teoretskim ipraktičnim predavanjima (koja su organizirana u Gradskoj vijećnici i u pojedinim vinogradima) sudjelovali skoro svi kaštelanski registrirani proizvođači vina, našli su se i Ivan Čagalj, pročelnik za gospodarstvo u Gradskoj upravi Kaštela i Ivan Kovač, Gradski vijećnik. Polaznicima tečaja jednu trećinu sredstava za troškove podmirio je Grad Kaštela, jednu trećinu platila je Županija splitsko-dalmatinska, a ostatak troškova su podmirili polaznici osobno.
Inače, vinogradarska škola je službeno sa radom počela u Kaštel Sućurcu u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta iz Sinja, a praktični i terenski dio nastave održavao se u vinogradima i podrumima.

Kao mentor angažiran je dipl.ng.agr.AnteVuletin , a uz njega su predavanja držali I dipl.ing.Ferdinand Puljić, mr.Josip Gugić, mr. Ivana upić i prof. Živko Skračić. Prema zakonu, vinogradarsku školu moraju završiti svi vinogradari i vinari sa područja Županije splitsko-dalmatinske koji svoje proizvode namjeravaju plasirati na tržište, a nemaju završenu odgovarajuću stručnu spremu.

Iako se većina polaznika može pohvaliti velikim i dugogodišnjim iskustvom u vinogradarstvu, svi diplomanti su se složili kako nije bilo na odmet završiti ovu školu, gdje su dobili stručne I konkretne odgovore na sva pitanja.


KOMENTARI:

Stari Komentari (7)

 • Uvik ista pisma (Gost)

  Poštovani R.D.,zašto ste imencunalim samo one Bogom dane osobe u pulitici, ali ovi drugi nisu zaslužili da jin se imenana objavu ili su vam to zabranili?
  Stranac

  oko 13 godina prije
 • za autora (Gost)

  da..., slažem se, ovi mali koji kroz turanj skupljaju svaku svoju kapljicu mošta uvik ostaju negdi sa strane, negdi u sjeni. trebala bi utjeha bit to što tiha voda brege valja, pa tako i ovu školu, jer napomenuta dva imena od šezdesetak polaznika zbilja su zanemariv broj, al nečijoj spisateljskoj ruci taj podatak diže cijenu ispisanih redaka...hm.... al ako je to bitno zašto je autoru teksta nebitno tko se svesrdno trudio da se to organizira. Jel vam znači nešto ime Danice Tadin? e pa cijenjena gospođa je najvažnija karika u svemu tome, pa kad smo već kod imena \"bitnih\", mislim da je ta gospođa jedna od najzaslužnijih što su u svojim biografijama svi polaznici upisali se kao vinari-vinogradari. Zbilja nitko ne cijeni trud i zalaganje pojedinaca, ma tko oni bili, u nas je bitno da političari drže uzde.

  oko 13 godina prije
 • a jeli to baš tako (Gost)

  gospođa koja sebe hvali na portalu ,je uposlenica savjetodavne službe i to joj je posao,i šta bi jojtrebalo dignit spomenik,zato šta je napokon eto pripomogla organizirat Tečaj.

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  Prva upotrebljena diploma je dodjeljena, a da vlasnik Vinogradarske diplome, nije ni jedan put prisustvovao predavanjima.
  SRAMITE SE !

  oko 13 godina prije
 • Neti (Gost)

  Vi kažete da je nasa skola bijaci bez nasilja , a vi nas svi zlostavljate!!!!!!!!!!!! :upset :( :grin

  oko 12 godina prije
 • Tonia (Gost)

  Lijepo ste ukrasili školu za božić i jako van čestitam od srca!!!!!!!!!!! :) :grin 8)

  oko 12 godina prije
 • ja (Gost)

  fala sviman ča su me poslali u ovu školu konačno mi je opet u zivotu bilo lipo od koljevke pa do greba...... kad če proslava mature

  oko 12 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara