hren

I dok poljoprivrednici, posebno voćari i vinogradari na padinama Mosora, imotskom i cetinskom kraju, ali i većem dijelu Hrvatske, zbrajaju štetu koju su ovih dana snijeg i led učinili u voćnjacima i vinogradima, kaštelanske vinare, prema prvim zaključcima, neće  zadesiti ista sudbina.

Kako su iznenadni snijeg i niske temperature na početku travnja, utjecale na lozu koja je počela pupati u kaštelanskim vinogradima, pitanje je koje smo postavili trojici vinara, Ivici Raduniću, Tonču Kovaču i Vladi Perišinu.

- Kod nas u Donjim Kaštelima, koliko smo mogli vidjeti, vinogradi ne bi trebali osjetiti vremenske neprilike od ovog utorka. Snijega je bilo, no sreća je u tome da je zemlja nešto toplija pa se snijeg nije toliko hvatao za tlo i nije se ledilo, a i pupove je „bacio“ tek dio loza. Sve ukazuje da će se, ako ne bude ponovo nekih poremećaja,  procesi u vinogradu nastaviti normalnim tijekom – kazao nam je Radunić, čiji se vinogradi nalaze na samom zapadu kaštelanskog polja, naglasivši da je stanje nešto lošije bilo na istoku Kozjaka.

- Mislim da u mom vinogradu neće biti posebne štete. Pupovi na lozama tek su „provirili“, a pregledom vinograda, onako na prvu, nisu uništeni. Hoće li se naknadno pokazati da su ipak nešto niže temperature i snijeg ostavili posljedice, ne mogu u ovom trenutku pretpostavljati, vidjet ćemo što će biti, ali za sada mislim da ovo neće ostaviti većeg utjecaja na količinu i kvalitetu berbe ove godine – ustvrdio je sućurački vinogradar i vinar Tonči Kovač.

Kovač nam je usput kazao da nevrijeme nije posebno naštetilo ni njegovim stablima trešanja, a da će sve proći bez kardinalnih posljedica za lozu i veći dio voćaka nada se i Vlade Perišin.

- Na području Kambelovca i na višim i na nižim područjima, snijega je bilo, temperatura se spuštala oko nule, ali prvi pregledi loze rezultiraju optimizmom. Kako sam čuo od drugih vinogradara i oni su optimistični te mislim da smo skoro lišo prošli. Nadam se da se kasnije neće pokazati da nismo bili u pravu – ipak je malo bio suzdržan ovaj proizvođač jednog od kaštelanskih šampionskih vina

Snijega, prema prognozama meteorologa, ovog proljeća na ovom području više ne bi trebalo biti, Još poneki dan očekuju se hladnije noći i prvi jutarnji sati, no na padinama Kozjaka ipak neće biti toliko ekstremno niske pa ne bi trebale napraviti veću štetu vinogradarima, koji uz sav trud, često ovise upravo o vremenskim prilikama tijekom cijele godine.


KOMENTARI: