hren
KAŠTELANSKA VINA SVE KVALITETNIJA
Na završnoj svečanosti 6. Večeri kaštelanskih vina u organizaciji Društva za očuvanje kulturne baštine Bijaći i PZ Kaštelacoop, koja se održala u prostorijama poljoprivredne zadruge u Kaštel Starom, proglašeni su najbolji kaštelanski vinari u kategorijama bijela vina, crna vina i opoli te apsolutni pobjednik.

Pune ruke posla za ocjenjivačku komisiju

Ocjenjivanje vina održano je sredinom veljače u lukšićkom dvorcu Vitturi. Ukupno 37 vinara poslalo je 64 uzorka, a svi uzorci nalazili su se unutar analitičkih okvira, tako da ni jedan, po osnovi laboratorijske analize, nije odbačen. Ipak određeni broj uzoraka eliminiran je po organoleptičkim kriterijima, a o tome je odlučivala sedmeročlana komisija koju su sačinjavali vrhunski enolozi Goran Zdunić, Irena Budić Leto i Stipe Ivić iz Instituta za jadranske kulture, Nikša Zglav i Joško Brajević iz vinarije Plenković Hvar, Mandica Erceg iz Vinoploda Šibenik te Marina Pavlović iz Badela 1862 Benkovac.

Tako je prema njihovoj odluci, u kategoriji bijelih vina dodijeljena jedna bronca i devet srebra, a ovogodišnji pobjednik je Vlado Perišin sa 79,25 bodova. Pobjednik u kategoriji opoli je Dragan Grgantov sa 76,25 bodova, a dodijeljeno je ukupno sedam srebra i dvije bronce. Najviše uzoraka bilo je u kategoriji crna vina, gdje je uz šest bronci dodijeljeno i petnaest srebra, a sa 79,50 bodova pobjeda je pripala Ivici Raduniću, koji je ujedno i ovogodišnji apsolutni pobjednik.

Najbolji vinari ovom su prigodom dobili diplome, ali i vrijedne nagrade poput inox posuđa i demijani, dok su pobjednicima uručene i vinogradarske škare kovačije Bašo. Apsolutni pobjednik kući je odnio i veliku 250 litarsku inox bačvu.

Raste broj kaštelanskih vinara

- Optimističan je podatak da u Kaštelima svake godine niču novi vinogradi, a svoja vina javnosti prezentiraju i mladi vinari pa je tako ove godine svoje uzorke na ocjenjivanje poslalo i desetak mladih vinara koji po prvi put svoja vina prezentiraju javnosti. Uz činjenicu da je prosjek bodova ove godine nešto veći od prošlogodišnjeg, možemo zaključiti da su kaštelanska vina sve kvalitetnija i da se puno više ulaže u razvoj vinarstva na ovom području – izjavio je Emil Novak, jedan od organizatora ove svečanosti.

A da se u gradu ulaže u razvoj vinogradarstva i vinarstva potvrdio je i kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić.

- Vratiti kaštelanskim vinima onu popularnost koju su imala nekada, jedan je od primarnih ciljeva, a koliko u tim nastojanjima znače ovakvi susreti govori i činjenica da su Večeri kaštelanskih vina organizirane u sklopu proslave Dana grada. Jedan od projekata za popularizaciju vinogradarstva i vinarstva, sufinanciranje je nabavke trsova vinove loze, a potpisan je i sporazum između Grada, PZ Kaštelacoop i Agronomskog fakulteta iz Zagreba kojim se Grad obvezuje financirati otkup. Tako bi ove godine trebalo biti flaširano oko 5 tisuća boca vina od autohtonih kaštelanski sorti, a krajnji nam je cilj da se takvo vino nađe i prezentira u svim kaštelanskim restoranima i konobama. Ujedno, ove godine je u planu i osnivanje Centra za vinogradarstvo i vinarstvo koji bi se trebao brinuti, upravo o razvoju i zaštiti autohtonih sorti vinove loze – najavio je gradonačelnik.

Svečanoj dodjeli nagrada i priznanja nazočili su uz kaštelanske vinare i predstavnici nekoliko gradova prijatelja, te čelni ljudi političkog i društvenog života grada Kaštela i Splitsko-dalmatinske županije.

  Popis vinara

  OcijeneKOMENTARI: