hren

SAČUVAJMO NAŠE KORIJENE
U organizaciji Bratovštine Gospa Stomorija i Udruge Biblijski vrt, a pod pokroviteljstvom Grada Kaštela, ovog utorka održano je obilježavanje 20. godišnjica otkrića istovjetnosti kaštelanskog crljenka i zinfandela pod nazivom „Sačuvajmo naše korijene“. U ljetnom ambijentu Biblijskog vrta okupili su se svjetski priznati znanstvenici i enolozi koji su radili na ovom  poznatom istraživanju.

Opširnije...

U hotelu Amphora u Splitu danas je održana Međunarodna konferencija vrhunskih vinskih znalaca, događaj koji se petu godinu održava u Splitu, a koji je namijenjen ugostiteljima, hotelijerima i turističkim djelatnicima. Na ovogodišnjem Wine Vip Eventu sudjelovali su i vinari iz Kaštela predstavljajući svoj crljenak te novitete kojima žele doprinijeti što boljoj promociji ovog vina.

Opširnije...

U godini kaštelanskog crljenka, koja obiluje nizom događanja posvećenih ovoj sorti vinove loze i vina, a s ciljem popularizacije uživanja u ovom vinu, na Facebook stranici pod nazivom Domovina Zifandela, objavljena je mapa kaštelanskih proizvođača kaštelanskog crljenka.

Opširnije...

Wine VIP Event održati će se ove srijede u hotelu Amphora na Žnjanu na kojem će se predstaviti vrhunska vina od Crljenka kaštelanskog i vinare  koji su za svoja vina zavrijedili Oznaku izvrsnosti Pravi kaštelansk crljenak

Opširnije...

Prodaja vina u Hrvatskoj se u 2020. godini praktički prepolovila, što je posljedica pada turističke potrošnje i blokade HoReCa kanala kroz koji naši vinari plasiraju gotovo 70 proizvodnje. Zato moramo biti svjesni da će oporavak ovog sektora značajno ovisiti i o oporavku turizma“, istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na otvaranju 27. Vinistre u Poreču.

Opširnije...

U zadnjem tjednu ovogodišnjeg Kreativnog proljeća, tjednu koji je posvećen crljenku kaštelanskom, predstavljen je još jedan izniman turistički proizvod, koji Kreativnom ulicom kaštelanskog crljenka spaja svih sedam Kaštela, njihove društvene, povijesne i kulturne vrijednosti, a riječ je o Vinskoj kočiji.

Opširnije...

U vinskoj kušaoni Bedalov u Kaštel Kambelovcu u utorak je održan prigodan program promocije, odnosno dodjele oznake „Izvrsnosti pravi kaštelanski Crljenak“, koji je dodijeljen proizvođačima vina koji imaju proizvodne površine na području prostora grada Kaštela i koji su upisana u Upisnik proizvođača grožđa i vina. Događanje je organizirano u sklopu Kreativnog proljeća u organizaciji javne ustanove Rera, klastera Zora te uz potporu Grada Kaštela i Turističke zajednice Kaštela.

Opširnije...

WINE I GASTRO TJEDAN KREATIVNOG PROLJEĆA
U sklopu Kreativnog proljeća, au godini koja je proglašena Godinom crljenka kaštelanskog, u Rušincu se ovog ponedjeljka promovirala oznaka ''Zinfandel friendly'', namijenjena označavanju vrhunske usluge, podizanju kvalitete te promociji i prodaji vina sorte crljenak na domaćem tržištu. Također je uz neizostavno kušanje vina , predstavljen i pravilnik u kojem su propisani uvjeti i postupci dodjele oznake ''Zin-friendly''.

Opširnije...

U srijedu, 2. lipnja 2021. godine, objavljena su tri natječaja iz Programa ruralnog razvoja namijenjena podizanju novih i/ili restrukturiranju postojećih višegodišnjih nasada, podizanju novih vinograda i/ili restrukturiranju vinograda stolnih kultivara te uspostavi proizvođačkih grupa i organizacija. Ukupna vrijednost raspoloživih sredstava za objavljene natječaje je 280 milijuna kuna.

Opširnije...

NOVI PRISTUP LJUBITELJIMA AUTOHTONE KAPLJICE
U predvorju dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću u srijedu je u sklopu Kreativnog proljeća održano virtualno kušanje vina, kojem je prethodilo predavanje o ekološkom uzgoju mediteranskih poljoprivrednim kulturama. Organizator ovog događaja je javna ustanova Rera SD sa svojim Europe Direct centrom, a cilj događanja je pokazati kako održiva proizvodnja i nove tehnologije idu u korak s tradicionalnim proizvodima te jačaju prepoznatljivost kraja ili oznaka na europskom tržištu.

Opširnije...

Doživite Pelješac u novoj eno-gasto manifestaciji – Festival peljeških podruma!
Pelješac, sinonim za vino, odnosno vinari i ugostitelji s Pelješca kroz mjesec dana otvorit će svoja vrata na zadovoljstvo brojnih ljubitelja vinske čašice.

Opširnije...

Novine Corriere della Sera pišu o “pobuni u Italiji”.
Talijanska vinska industrija oštro se protivi planovima Europske unije o mogućem razrjeđivanju vina vodom da bi se u njemu smanjio udio alkohola.

Opširnije...

I dok poljoprivrednici, posebno voćari i vinogradari na padinama Mosora, imotskom i cetinskom kraju, ali i većem dijelu Hrvatske, zbrajaju štetu koju su ovih dana snijeg i led učinili u voćnjacima i vinogradima, kaštelanske vinare, prema prvim zaključcima, neće  zadesiti ista sudbina.

Opširnije...

U petak, 4. ožujka 2021. godine otvoren je javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine za mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina u 2021. godini, a rok za podnošenje prijava je 30. travnja 2021. godine. Također, otvoreno je elektronsko savjetovanje za nastavak mjera pomoći Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina, ukupne vrijednosti veće od 30 milijuna kuna.

Opširnije...

Svojevrsni festival domaćih vina, 18. Večer kaštelanskih vina u organizaciji društva Bijaći i udruge Kaštelanski crljenak, poput ostalih manifestacija ove je godine održana na ponešto drugačiji način zbog pandemije korona virusa, ali ipak je pokazala da se u kaštelanskim konobama, iz godine u godinu, proizvode sve bolja vina. A od tih vina, u ovom trenutku, najbolji je kaštelanski crljenak Vlade Perišina.

Opširnije...

Bili smo kod dva kaštelanska vinara, koji proizvode vrhunska vina. Oduševit će vas konoba Vlade Perišina, a oni su nam ukazali na velik problem. Nalaze se na gradskom području i zbog toga im je otežano djelovanje. Evo detalja!

Opširnije...

Društvo za očuvanje kulturne i prirodne baštine Bijaći i Udruga kaštelanski crljenak organiziraju 18. natjecanje kaštelanskih vinara. Pozivaju se svi zainteresirani vinari s područja Kaštela da donesu svoja vina na uzorkovanje i ocjenjivanje.

Opširnije...

Ovogodišnji, jubilarni 30. susret vinara i vinogradara Sabatina, zbog situacije izazvane pandemijom, doživjela je značajne promjene te je otkazano planirano druženje vinara i vinogradara u Cavtatu, ali u tijeku je tjedan Sabatine online, koji se održava u vremenu od 2. do 8. studenog.

Opširnije...

Interventne mjere Ministarstva poljoprivrede više odgovaraju velikim vinarijama, kažu Jakša Bedalov, Vlado Perišin i Ivan Kovač Matela koji rješenje problema pada prodaje i završene jematve te dolaska nove sirovine koju treba preraditi vide u drugim načinima.

Opširnije...

OČEKUJE SE ODLIČNO VINO
Bez obzira na epidemiju koronavirusa ili neke druge probleme vezane uz vremenske prilike, u kaštelanskim konobama i ovog  listopada vinari imaju pune ruke posla, a novo vino u bačvama doživljava iz dana u dan određene promjene, kako bi uskoro u njemu uživali poklonici dobre kapljice.

Opširnije...